A csapatsportok 6 előnye

A csapatsportok minden esetben többet nyújtanak a mozgás egyszerű fizikai hatásainál. Az egészséges szokások kialakítása és fenntartása és az aktivitás az egyéni sportoknál is pozitív hatással van a mentális egészségre, a csapatsportok esetében pedig ezek kiegészülnek a csapatgyakorlatokkal, az összetartozás érzésével és a másokért való felelősségvállalás életre szóló elsajátításával.

Összeszedtük hat pontban, milyen előnyökkel jár a jégkorong, mint csapatsport.

1. Növeli az önbecsülést

Csapatban lenni, közösen küzdeni egy célért hihetetlenül erős kapcsolatot jelent a csapattársakkal és az edzőkkel is. Az, hogy hozzájárulhat a csapat előrehaladásához, függetlenül attól, hogy milyen pozícióban, nagyban növeli a gyerekek önbecsülését és önbizalmát. A csapat tagjaként az edzőtől kapott elismerés mindannyiukra vonatkozik, a csapattársak dicsérete pedig még jobban esik a gyerekeknek!

2. Segít a kritikus gondolkodás elsajátításában

Minden játékhelyzet más és más. A stratégiát, az ellenfelet, az erősségeket és a gyengeségeket mindig figyelembe kell venni. Van, hogy a játékosoknak ki kell találniuk, hogyan ártalmatlanítsák a másik csapat sztárjátékosát, máskor arra kell törekedniük, hogy a saját hibáikat kiküszöböljék. A kihívástól független megoldáshoz kritikus gondolkodásra van szükség, a közös tervezés pedig segíti ennek kialakítását.

3. Megtanítja, hogy az élet sokszor igazságtalan

Ez pedig kortól függetlenül kemény lecke. Volt már, hogy a játékvezetők nem ítéltek büntetést, amikor a csapat szerint kellett volna? Vagy hogy kiállítottak valakit, akit pedig nem kellett volna? A tanulság az, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk megváltoztatni, akkor sem, ha nem tartjuk igazságosnak. Ezeket pedig el kell fogadni, méghozzá gyorsan túllépni rajtuk, hogy a vitatkozás és panaszkodás helyett a játékra koncentrálhass.

4. Építi a karaktert és segít felnőttként csapatban dolgozni

A csapatmunka olyan készség, amelyet egész életünkben használunk, ezért fontos, hogy korán megtanuljuk az alapjait. Ha már fiatal korban csapatban dolgoznak a gyerekek, hamar kifejlődik az érzékük ehhez és vezetőnek is erősebbek lehetnek később. Egy csapat tagjaként könnyebb navigálni az erősségek és a gyengeségek között, építeni az előbbire és fejleszteni az utóbbit.

5. Megtanít tisztelni a másikat

Az, hogy az edződet tiszteled viszonylag egyértelmű – hogy is taníthatna másképp? Egy csapatsportban azonban sokkal több a szereplő, mint az egyéniekben. Ha egy csapat része vagy, akkor annak a csapatnak minden egyes tagját tisztelned kell, függetlenül attól, hogy mennyire tapasztalt vagy tehetséges játékos. Cserébe elvárhatod tőlük is a tiszteletet.

6. Megtanít veszíteni

Ha csapatban játszol, egyszerűen nem lehetsz sportszerűtlen. Még akkor sem, ha veszítesz. Senki nem szeret veszíteni, azonban nagyon fontos tapasztalatot jelentenek ezek a pillanatok. Ha gyermekünk megtanul emelt fővel veszíteni és képes a szemébe nézni az ellenfelének és gratulálni neki a győzelemért, a későbbiekben sem lesz konfliktusa a munkahelyi versengés miatt.

Forrás: scarymommy.com