9 gusztustalan, visszataszító és förtelmes szülő-pillanat

Amikor elképzelted, hogy gyermekeid lesznek, neked is a csodás, összebújós pillanatok és a szeretettel teli pillantások jutottak eszedbe? Persze, biztosan te is tudtad, hogy nem csak nagy sétákról, esti meseolvasásról és közös éneklésről szól a gyereknevelés, de erre azért nem számítottál. Vannak dolgok, amik örökre az agyadba égnek.

1. A titokzatos undormány

Általában szennyespakoláskor találkozik vele az ember. Az egyik nadrág zsebéből csúszik ki. Ételmaradék lehet vagy egy újonnan felfedezett faj egy példánya? Tényleg megmozdult?!

2. Az elfelejtett uzsonna

Olyan szépen összepakoltad, becsomagoltad, hozzáadtad a szeretetet. Olyan gusztusosan hagyja el a lakás ajtaját minden reggel. Milyen elmondhatatlan dolgok történnek vele odakint, hogy mire hazaér – sokszor érintetlenül – még egy gyakorlott szívsebész gyomrát is felforgatná? A banánról, ami egész hétvégén szomorúan feküdt a táskában a súlyos tankönyvek alatt, ne is beszéljünk.

3. Mit mondtál?

A csodagyerek tudja, hogy nem szabad káromkodni, és nem is teszi. A jó gyerek tudja, de néha kicsúszik egy-két csúnya szó. És aztán ott vannak azok a porontyok, akik KIZÁRÓLAG nyilvános helyen, az orvosnál, a családi összejövetelen és a szomszédnál káromkodnak. Nekünk meg hirtelen szelektív lesz a hallásunk…

4. Szegény pici nózi

Amilyen aranyos egy pisze kis orr, olyan undorító, ami jön belőle. Főleg, ha nem jön. Hanem szívni kell. Fúj.

5.  A mondat, ami sosem fejeződik be

Anya, hánynom ke… Egyébként ez már nem is olyan undorító. Szinte öröm, ha a padlóra hánynak, és legalább nem a szőnyegre. Sőt, az a furcsa ösztön is kifejlődött, amitől régen magad is hánytál volna: ha jön a róka, képes vagy megpróbálni elkapni, és a helyén tartani a wc-ig.

6. Azok a boldog, szép szagok, ég veled!

Amikor gyermeked még pici, anyatej- és szeretet illata van. Néha kicsit pisi is. Ahogy eléri az általános iskolás kort, koszos zokni és pisi-szaga lesz. Aztán tiniként izzadság, dezodor és meglepő módon, még mindig pisi egyveleggel kell együtt élned.

7. Kincs, ami nincs

A gyerekek imádnak mindenfélét felszedni az utcán, és a kavicsokat, faágakat, műanyag-darabokat és más szemetet úgy őrzik otthon, mintha aranyékszerek lennének. Gyakorlatilag ezek a fizetőeszközük egymás között. És mégsem átallunk az éjszaka közepén kisettenkedni velük és méltó helyükre, a szemétbe helyezzük őket.

8. Ott kimaradt egy folt!

Mondod gyermekednek, miközben a teljes, frissen takarított lakást összekoszolja. Körülbelül két perc alatt. Szélmalomharcot vívsz, de nem adhatod fel! Ki más találná meg a félig megrágott sonkás szendvicset a konyhapult alatt?

9. Pontosan olyanok, mint te

Förtelmes pillanat! Amikor visszaköszön ugyanaz az arckifejezés, ugyanaz a szemforgatás és ugyanazok a nehezen kezelhető személyiségjegyek, amikkel téged is vádol a kedvesed.