8 ok, miért jót tesz a kempingezés a gyerekeknek

A férjem és én imádunk kempingezni. És még jobban szeretjük, ha velünk tartanak az ikreink is, akik most nyolc évesek, és inkább videojátékokat játszanának, mint hogy különböző faleveleket keresgéljenek. (Ami egyébként egyszer jó ötletnek tűnt, mint családi program. Nem volt az.)

Mindenesetre minden nyáron rákényszerítjük a kedves gyerekeinket a kempingezésre, mert úgy gondoljuk, hogy értékes leckéket tanulnak ilyenkor. Most lehet, hogy nem értékelik, de olyan emlékeket szerezhetnek, amelyek egy életen át fennmaradnak - és kiterjesztik a világukat a betonon, az iPad-eken és a folyamatosan elérhető, előrecsomagolt rágcsálnivalókon túlra.

Íme néhány fontos tanulság, amit körülbelül húsz év múlva megköszönnek majd neked. Talán.

1. Megtanulják beérni kevesebbel

A gyerekeknek néha meg kell tapasztalniuk, milyen ha nincs minden kéznél, amire csak vágynak. Ez különösen igaz az olyan gyerekekre, mint az enyémek, akik kicsit talán jobban el vannak kényeztetetve, mint mások. Legalább egy hétvégére érezniük kell, milyen az, amikor nem tudnak előrecsomagolt nasit kivenni a hűtőből. Megtapasztalják, milyen az, amikor csak egy szett ruha áll rendelkezésre, még akkor is, ha elázik vagy koszos lesz, vagy valamiért úgy döntenek, hogy ma nem akarnak csíkos ruhát viselni. És igen, meg kell tanulniuk azt is, hogy hogyan szórakoztassák magukat elektromosság nélkül.

Charlein Gracia I Unsplash

2. A céltalan mozgás öröme (jutalmak nélkül)

A gyerekeim nem igazán értik a sétálást, mint tevékenységet. Általában valami ilyesmit válaszolnak, ha elhívom őket magammal: "Csak úgy sétálni fogunk örökké, és nem megyünk sehová?"

Annie Spratt I Unsplash

Erre én azt válaszolom: "Nos, igen és nem. Csak ki akarok menni, és egy kicsit sétálni szeretnék."

Erre ők azt mondják: "Rendben, de ha unatkozom, játszhatok Candy Crush-t?" Ez nem éppen az a szellemiség, amit szerettem volna. A természetben való tartózkodás arról szól, hogy egyszerűen ott vagy, és a gyerekek gyakran nem kapnak lehetőséget arra, hogy valamit kizárólag maga az élmény miatt csináljanak.

3. Meghallják a csend hangját

Hacsak a gyerekeim nem alszanak, ritkán tapasztalják meg azt, amit én igazi csendnek tekintek. Mindig csilingel valakinek a telefonja, duruzsol egy akkumulátor vagy épp Justin Bieber zenéje szól.

Janko Ferlič I Unsplash

Amikor kempingezel, találsz olyan helyeket, ahol csak a saját lélegzeted hangját hallod. Vagyis, a lélegzeted hangját, és a gyerekeidet, akik épp enni kérnek. Talán most nem értékelik, de egyszer majd megbecsülik a csendet.

4. Megtanulnak alapvető túlélési készségeket

Reméljük, zombi apokalipszisre nem kerül sor, de eljöhet az az idő, amikor hasznos lehet tudni, hogyan kell tüzet rakni összegyűjtött ágakból. A tűz gondozása és biztonságos eloltása is fontos készség.

Szüleik segítségével a gyerekek megtanulhatják az alapvető navigációt, a táborhelyen az alapvető főzési készségeket, sőt még azt is, hogyan azonosítsák a biztonságosan fogyasztható vizet.

5. Megnézhetik az állatokat természetes élőhelyükön

Néha a legvadabb állatok, amiket a gyerekek láthatnak, azok a mókusok a kertünkben. Persze, lehetnek vadak, ha egy rivális közeledik a mogyorókészletükhöz, de mennyire lenyűgözőek? Szerintem nem nagyon.

Scott Carroll I Unsplash

Semmi sem vetekszik azzal, amikor a gyerek először lát szarvasokat az erdőben, vagy egy lazacot úszni a nyílt vízben. Csak akkor fogják megtanulni, hogy nem birtokoljuk ezt a világot, hanem megosztjuk és védenünk kell.

6. olyóban és tavakban úszhatnak medencék helyett

Olyan vízben úszni, ami nem szaglik vegyszerektől, és nincsenek benne úszó sebtapaszok, szinte annyira szép, hogy néhány gyerek alig bírja elviselni. A kültéri víz hideg, tiszta, friss és végtelennek tűnik. Lehet, hogy nincs vízi csúszda vagy büfé, de biztosan jobb, mint meleg vízbe csobbanni egy csomó idegennel a medencében.

7. Minőségi időtöltés, együtt

Végül, megkockáztatva, hogy nyálasan hangzik: a gyerekek nagyon gyorsan felnőnek. Az egyik nap még óvodába indulnak, a következő nap már érettségiznek. Itt a városban, a mindennapi életünkben csak néhány családi vacsorára jut időnk hetente. Talán egy filmnézés, ha szerencsénk van.

Benjamin Manley I Unsplash

Amikor kempingezünk, együtt vagyunk. Egész nap, minden nap egy család vagyunk. Mintha  megállna az idő, és a gyerekek örökké gyerekek maradnának. És talán jövőre végre otthon hagyják az iPad-et is.

Forrás: admkids.com