7 tipp, hogy koncentrálni tudj az edzések és meccsek alatt

Rengeteg zavaró tényező nehezíti meg a gyerekek dolgát a jégen, mindegy, hogy edzésről vagy meccsről van szó. Nem csoda, hogy nehezen tudnak a játékra koncentrálni. A csapattársak beszélgetnek, a szülők a lelátóban hangosak, az edző magyaráz. Hogyan lehet így arra fókuszálni, ami a pályán történik?

Bármi is az ok, a figyelmetlenség hatással van a teljesítményre. A fejlődéshez nem elég megjelenni az edzéseken, meg kell próbálni koncentrálni akkor is, amikor az edző beszél, amikor a gyakorlatokat végzed és amikor élesben játszol.

Szerencsére a fókusz hiánya a legtöbb esetben könnyen orvosolható probléma. Elég megtanulni néhány trükköt, és némi gyakorlással ki sem lehet majd zökkenteni!

1. Tarts rutint és tervezz előre!

Segíti a koncentrációt, ha minden alkalommal ugyanaz a rutin, amikor jégre lépsz. Persze azt nem lehet megjósolni, hogy az edző miket kér majd tőled - azokból a dolgokból alakíts ki szokásokat, amiket te irányítasz.

Álljon készen a fejedben egy mentális lista: irány az öltöző, felveszem a felszerelést, iszom egy pohár vizet, kimegyek a jégre, és várom az edző utasításait. Az is jó, ha az edzés utánra is van egy ilyen listád, ebben benne lehet annak felmérése is, hogy mennyire ment jól aznap a játék, mennyire voltál fókuszált. Adj magadnak pontszámot 1 és 10 között!

Ha sikerül ezekből a folyamatokból szokásokat kialakítani, tudat alatti rutinná válnak és mentális terhet vesznek le rólad, így jobban tudsz a teljesítményedre koncentrálni.

Hasznos lehet, ha minden edzés előtt eldöntöd, aznap mire fogsz fókuszálni. Lehet ez a korcsolyázás-technikád, a testhelyzeted javítása vagy a cselezés. Egyszerre egy készséget gyakorolj!

2. Szemkontaktus

A fókusz megtartásának másik jó módja, ha használod a szemed. Amerre nézel, arra irányul a figyelmed. Tegyél meg mindent, hogy ne kalandozzon el a tekinteted! Ha az edző beszél hozzád, tarts a szemkontaktust! Így sokkal könnyebb megérteni, amit mond. Gyakorlat közben az éppen legfontosabb elemet nézd, ez lehet a korong, a háló vagy az ellenfeled. Ha cselezel, tarts a szemed a célon! Ne figyelj a lelátóra!

3. Beszélj a csapatársaiddal és a szüleiddel!

Előfordul, hogy pont a barátaid és a családod terelik el a figyelmed. Ha a csapattársaid olyan dolgokról akarnak beszélni veled, ami nem kapcsolódik az adott feladathoz, vagy anyukád és apukád a lelátóról kiabál (még akkor is, ha csak szurkolnak!), kérd meg őket, hogy ne tegyék! Majd edzés után elmondják, milyen büszkék rád.

4. Légzés és mindfulness

Valószínűleg neked is mondták már, amikor ideges voltál, hogy vegyél egy mély levegőt! A kontrollált légzés nem csak a dühöt oszlatja el.

Bármikor, amikor ki akarod tisztítani az elméd, hogy összpontosítani tudjuk, próbálj ki néhány légző- vagy mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatot! Ennek a legegyszerűbb formája, ha abbahagyod, amit épp csinálsz, becsukod a szemed, és veszel öt mély lélegzetet. Ennyi bármikor belefér - az autóban a jégpályára vezető úton, az öltözőben a meccs előtt, vagy akár a jégen, ha van egy szabad pillanatod. Néhány nyugodt lélegzet kitisztítja az elmét, és újult erővel közelítheted meg az adott kihívást.

5. Egyél az edzés/meccs előtt!

Az éhség az egyik legrosszabb figyelemelterelés, emellett nagyon könnyű orvosolni. A probléma az, hogy össze kell hangolni a sportolással. Nem ehetsz túl sokat a játék előtt közvetlenül, mert felkavarodik mozgás közben a gyomrod, de ha egyáltalán nem eszel, akkor meg nem lesz erőd.

Ha tudod, hogy meccsed vagy edzésed lesz, körülbelül 2-3 órával jégrelépés előtt egyél! Ezután körülbelül fél órával vagy 15 perccel a játék előtt igyál egy kis energiadús italt vagy fogyassz el egy fehérjeszeletet! Így nem fogja a korgó hasad elvonni a figyelmed.

6. Aludd ki magad!

Ahogy az éhség, úgy a fáradtság is elvonhatja a figyelmed!

Győződj meg róla, hogy eleget alszol a meccset megelőző éjszaka! A rossz alvás az összpontosítás gyilkosa. Próbálj meg legalább 8 órát aludni! Ha nincs erre lehetőséged, egy 15-30 perces szundi egy órával a játék előtt mindig segít.

7. Gyakorolj a jégen kívül is!

Ez a tipp a legnehezebb a listán, de egyben a legkifizetődőbb is, ha időt és energiát fektetsz bele. Számos módja van a gyakorlásnak:

  • Próbálj meg 10 percig csendben ülni és nem csinálni semmit!
  • Minden nap tölts ki egy rövid rejtvényt!
  • Ha általában szoktál zenét hallgatni vagy videókat nézni miközben dolgozol, próbálj meg minden egyéb stimuláció közben tanulni!
  • Kérd meg az egyik családtagod vagy barátod, hogy magyarázzon el neked valami bonyolult dolgot, és később figyeld meg, mennyire emlékszel belőle!

Ha rendszeresen végzed ezeket a gyakorlatokat, javulni fog a koncentrációs készséged, ez pedig kulcsfontosságú lehet a jégen és az életed minden más területén!

Forrás: timturkhockey.com