7 tipp a biztonságos és higiénikus medencézésért

A gyerekek fürdőruhába öltöztetésétől az úszógumik bepakolásán át a medencébe csobbanásig, mindig ott jár a fejedben a kérdés, hogy mégis mennyire biztonságos ez az egész?

A Center for Disease Control kutatása szerint minden nyolcadik nyilvános medencés strandot bezáratnak a hatóságok a nem megfelelő egészségügyi és higiéniai állapotok miatt. A vegyi eredetű betegségek és a sérülések évente 5000 látogatásért felelnek a sürgősségi osztályra – ennek fele pedig gyerekeket érint. Egy nyilvános uszodában egyetlen betegség akár ezrekre is átragadhat. Mi a fő bűnös? A hasmenés.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egész nyárra be kell zárkóznia a családnak. Íme néhány dolog, amit megtehetsz az egészségetekért, miközben jól érzitek magatokat a medence partján!

1. Kézmosás

Az elmúlt két évben eleget hallottuk, de mégsem restelljük újra leírni: gyakran és alaposan kezet kell mosni! Ez az egyik leghatékonyabb módja a betegségek elkerülésének. Emlékeztesd a gyermekeidet, hogy hiába vizesek a medencéből kijövet, mielőtt enni kezdenének, vagy bármi mást csinálnának, mossanak kezet!

Alaposan és szappannal, minden medencézés után! Fotó: Joshua Lanzarini I Unsplash

2. Medence előtti zuhanyzás

Ha mindenki betartja ezt a szabályt, sokkal kisebb eséllyel jutnak szennyeződések és nem kívánatos anyagok a vízbe. A bőrünkön található vegyszerekről, parfümről, naptejről, testápolóról nem is beszélve…

3. Ne nyeljetek vizet!

Figyelmeztesd a gyerekeket rá, hogy próbálják meg elkerülni, hogy a medence vize a szájukba jusson, és ha ez nem sikerül, akkor se nyeljék le! Már maga a klór sem túl egészséges, de a baktériumokat is jobb kint tartani.

4. Mindig legyen B terv!

Kifogyott a mosdóban a szappan? Elő a kézfertőtlenítővel! Történt egy kis baleset a kicsivel? Gyorsan öltöztesd át, és szólj az illetékeseknek! Naposabb az idő, mint amire számítottál? Legyen nálad extra víz és ne felejts el hidratálni!

Biztos, hogy minden készen áll? Fotó: Toni Cuenca I Unsplash

5. Kérdezz rá a tesztekre!

Az uszodák és strandok munkatársainak folyamatosan tesztelniük kell a vizet, hogy biztosítsák a megfelelő vegyszer-egyensúlyt. Ha aggódsz a víz minősége miatt, kérdezz rá az üzemeltetőnél a legutóbbi teszt eredményére és időpontjára!

6. Vedd észre a jeleket!

Ha a gyerekek bőrén kiütések jelennek meg, nehezebben lélegeznek vagy pisilnek, fej- vagy torokfájásra panaszkodnak, estleg köhögnek vagy hánynak egy strandolós nap után, minél gyorsabban vidd őket orvoshoz! Ezek a tünetek tipikus medence-betegségekre utalhatnak.

Ne nyeljenek a gyerekek vizet! Fotó: Mariano Nocetti I Unsplash

7. Ne feledd: a legnagyobb veszély a fulladás!

Könnyű elveszni a bacik és a vegyszerek körülötti aggodalom sűrűjében, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a legnagyobb kockázat maga a víz. A WHO adatai szerint az 1-4 év kor közötti gyermekek vannak leginkább kitéve a fulladás veszélyének, őket pedig szorosan követi az 5-9 éves korosztály. A legbiztonságosabb, amit tehetsz, ha mindig figyeled a kicsiket, amikor a vízben vannak!

Forrás: activekids.com