6 tipp családi kirándulásokhoz

Nincs is jobb program tavasszal, mint nyakunkba venni az erdőt, bele-belergadni a sárba, virágot szedni, szendvicset enni egy domb tetején és kipirult arccal, fáradtan és koszosan érkezni haza. A gyerekekkel való kirándulás azonban könnyen balul is elsülhet, hiszen hamarabb kifáradnak, unatkozni vagy elégedetlenkedni kezdenek és nehezebben alkalmazkodnak. Mi pedig nem egy sírással tarkított, duzzogós napot akartunk, ugye?

Hoztunk néhány tippet, ami segít, hogy jól érezzétek magatokat a túrán!

1. Ami mindenképp legyen nálad

Az igazán tapasztalt túrázók, akkor is végig tudják csinálni a tervezett útvonalat, ha otthon felejtettek valami fontos dolgot. Ez a gyerekek esetében azonban nem így van. Az, hogy eljuttok-e a túra végpontjáig, vagy idő előtt vissza kell fordulni, nagyban függ attól, hogy minden nálatok van-e, amire a gyerekeknek szüksége lehet. Ezt a 7 dolgot semmiképp ne felejtsd otthon:

  • Naptej
  • Étel és víz
  • Elsősegélycsomag
  • Vízálló ruházat
  • Sapka
  • Rovarriasztó
  • Extra ruházat

2. Nassolnivalóból sosem elég

A növésben lévő gyerekeknek több üzemanyagra van szükségük a túrához, mint a felnőtteknek. Emellett pedig nagyszerű motiváció is lehet egy kis finomság, hogy ne adják fel! Csomagolj könnyen szállítható és fogyasztható rágcsákat, mint amilyen például a diákcsemege, a dió, egy müzli- vagy granolaszelet! Ha lehet, engedd meg nekik, hogy a saját rágcsáikat ők maguk vigyék a hátizsákjukban.

3. Szerezd be a megfelelő felszerelést!

Biztosan nem szeretnéd, hogy a gyerekek kényelmetlen vagy veszélyes felszereléssel induljanak útnak! Fontos, hogy mindenkinek legyen megfelelő ruhája, a legfontosabb pedig a túracipő. Győződj meg róla, hogy olyan párt vásárolsz, aminek jó a tapadása, hogy biztonságosan mászhassatok fel a hegycsúcsra, függetlenül a tereptől.

További fontos felszerelés még a dzseki, a sapka és az iránytű.

4. Készülj fel a kérdésekre!

A gyerekekkel való kirándulás részben túra, részben természetismereti óra. A gyerekek kíváncsiak és mindent meg akarnak tudni minden növényről, fáról és madárról, amit csak meglátnak. Készülj fel a kérdéseikre és engedd, hogy a kíváncsiságuk rád is átragadjon. A túrák sokkal szórakoztatóbbak, ha közben folyamatosan új dolgokat felfedeztek fel az ösvényen, és azon is túl.

5. Kezdjétek kicsiben!

Nem mindig fogsz feljutni a hegytetőre, ha gyerekekkel túrázol. Bármikor elfáradhatnak, eleshetnek és lehorzsolhatják a tenyerüket, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem érdekli őket a kilátás. Az a legjobb, ha a közelben túráztok, főleg, ameddig kicsik. Több órát utazni, hogy aztán vissza kelljen fordulnotok, nem csak benzin-, hanem időpazarlás is.

Ha már az összes közeli túrát teljesítettétek, akkor messzebbre is merészkedhettek!

6. Válassz túravezetőt!

A sikeres túra titka, hogy a gyerekeket végig bevond és lekösd. Nevezd ki egyiküket a túra vezetőjének! Ez egy izgalmas feladat, ami biztosan motiválni fogja. Ha több gyermekkel indultok útnak, váltogassátok, hogy éppen ki vezeti a csapatot! Ne felejtsd el odaadni nekik az iránytűt, hogy mutatni tudják az utat.

A gyerekekkel való túrázás más élmény, ami mindenki számára kellemes lehet. Ne felejtsd el ezt a 6 tippet, amivel megalapozhatsz egy izgalmas, vidám napot a természetben! Jó túrát!

Forrás: activekids.com