6 megnyugtató gyakorlat a versenyek előtt

Az izgulás lehet jó és lehet rossz hatással a teljesítményre, de ha gyermeked ideges, valószínűleg nem lesz olyan ügyes, mint amilyen lehetne.

A fiatal sportolókra nagy nyomás nehezedik, legyen szó egy meccsről, az edző lenyűgözéséről vagy arról, hogy büszkévé tegyék szüleiket. A vélt és valós elvárások szorongást okozhatnak, mely megakadályozza, hogy a gyermekek a legjobb formájukat nyújtsák. Fontos, hogy megtanítsuk őket megérteni és kezelni az érzelmeiket a nagy pillanatok előtt, hogy magabiztosan léphessenek a jégre, és kibontakozhassanak.

Számos gyakorlat és stratégia létezik a fiatalok megnyugtatására, és mindenkinek másik válik be. Hoztunk néhány ötletet, amit kipróbálhattok!

1. Legyen rituálé!

Nagyon fontos szerepük van a rituáléknak a nyugodt felkészülésben. A legjobb, amit gyermeked tehet egy nagy meccs előtt, ha olyan helyzeteket alakít ki, amikben nem kell döntenie. Lesz elég lehetősége a pályán! A meccsnapon, vagy közvetlenül a megmérettetés előtt kialakított szokások segítenek átkapcsolni és pihentetni az agyat. Lehet ez a felszerelés összepakolásától kezdve egy meghatározott étel fogyasztása, vagy ugyanazoknak a zenéknek a meghallgatása.

2. Vond el a figyelmét!

Bár fontos, hogy koncentrált legyen a játék előtt, ha elkezd idegeskedni, azzal az ellenkezőjét éri el. Ahelyett, hogy azon agyalna, mi történhet a meccsen, foglalkozzatok mással! Olvashattok könyvet, nézhettek filmet, vagy beszélgethettek valami más témáról! Ha nem gondol a játékra, hamarosan meg fog nyugodni.

3. Motivációs videók

Egy gyors keresés YouTube-on és máris ezer szupermotiváló videó áll rendelkezésetekre, amiktől gyermeked izgatottan – és nem idegesen – várja majd a játékot. Tényleg működik!

4. Zenehallgatás

Állítsatok össze előre egy lejátszási listát, ami motiváló és pörgős! Spotify-on már vannak ilyesmik…

5. Semmi negativitás

Az agy egy nagyon erős eszköz, ha képes vagy irányítani a gondolataid és az érzelmeid. Ha viszont nem te vagy a főnök, ellened fordul, és negatív üzeneteket súg, amivel teljesen megöli az önbizalmad. Ha egy fiatal játékos hallja ezeket a gondolatokat belül, ellensúlyozd ezt kívülről: tanítsd meg gyermekednek, hogy ne figyeljen oda, inkább mantrázza azt, hogy „meg tudom csinálni”. Ha elég sokszor elismételi, el is fogja hinni.

6. Mély levegő

Ősi trükk, ami azt jelenti, hogy ezer éve jól működik. Tanulmányok is alátámasztják, hogy a gyors levegővétel stimulálja az agy neutronjait, és a test azt gondolja, vészhelyzetben van. A nagy kihívások előtt a lassú, mély lélegzetek segítenek megnyugtatni a gyerekeket.

Forrás: activekids.com