5 tipp kezdő hokis szülőknek

Hokis szülővé válni nagyban hasonlít arra, amikor az ember korcsolyázni tanul. Elsőre nem tűnik olyan nehéznek, de ahogy belevágsz, rájössz, hogy csúszósabb az út, mint gondoltad.

 

De nem kell ennek nehéznek lennie – mondta Ben Frank, a kaliforniai Junior Reign Youth Hockey elnöke. Frank rengeteg kezdő hokis szülővel találkozik, egy olyan államban, ami inkább a szabadtéri sportokról ismert, mint a jégkorongról, így érthető, hogy bizonytalanok az anyukák és apukák. A következőket tanácsolja nekik a szakember:

 

1. Legyél türelmes és realisztikus!

Ha szeretnénk megismertetni a gyerekeket a sporttal, haladjunk lépésről lépésre! Az első alkalom szóljon arról, hogy egyszerűen kipróbáljuk, milyen egy jégpálya. A következő lépés már lehet az, hogy mindig álljunk fel, ha elesünk, és így tovább.

 

A legfontosabb, hogy az első pillanatól kezdve élvezzük a jeget! Fotó: unsplash.com

„Ahogy egyre inkább beleszeretnek, és lelkesedni kezdenek, úgy mozdíthatjuk a célokat a készségek fejlesztése felé” – mondta Frank. „Semmi értelme mérgesnek lenni, ha a gyerekek nem akarnak sokáig maradni, vagy rájuk szólni, mert hóangyalokat rajzolnak a jégen. Ezeket a hibákat sok szülő elköveti. Legyél türelmes, hogy a gyerekek a saját tempójukban haladhassanak!”

 

2. Készítsd el a házifeladatot!

A jégkorongklubok különböznek, ha az első tapasztalatok pozitívak, az nagyon nagy hatással lehet a gyerekek jövőjére. Épp ezért kell utánanézni, melyik klub felel meg leginkább az igényeinknek.

 

„Az első élmény nagyon fontos a gyerekek számára. Ha körültekintéssel és tudatosan választjuk ki, hogyan találkozzanak először a sporttal, az az egész életükre hatással lehet. Életem során a legjobb élményeket a jégkorong adta!” – mesélte Frank.

 

Egy jó klubnak világos tervekkel és támogató környezettel kell várnia a kezdőket. Még a kezdő programok esetében is. Az emberek, akik majd a gyerekekkel foglalkoznak, kritikus fontosságúak, támogatniuk és nevelniük kell a csemetéket!

 

3. A hoki nem könnyű!

Egy jó mozgáskoordinációval rendelkező gyerek valószínűleg számos szárazföldi sportban jól teljesít. De a jégen? Ez már más kérdés, amire a szülőknek is fel kell készülniük.

 

“Fontos, hogy megértsük, hogy a jégkorong egy teljesen új és idegen mozgásformát igényel” – mondta Frank. “Hajlamosak vagyunk rá, hogy azt gondoljuk, hogy ha egy gyerek tud futni, ugrani és dobni, akkor minden rendben lesz, de ha még soha nem korcsolyázott, akkor elsőre nem lesz könnyű dolga.”

 

Ez pedig különösen nehéz lehet egy olyan szülő számára, aki még sosem jégkorongozott.

 

Először belépni egy új sport kapuján nem könnyű. Hát még, ha jég van mögötte! Fotó: unsplash.com

“Ha a szülőknek nincs tapasztalatuk, akkor fogalmuk sincs, hogy mennyire nehéz ez a sport” – tette hozzá Frank. “Felmerülhet bennük a kérdés, hogy vajon miért nem haladnak gyorsabban a játékosok? Nem veszik észre, hogy egy teljesen új készség elsajátítására van szükség. Lehet, hogy ügyesebbek azok a gyerekek, akik pár hónappal hamarabb kezdtek korizni, hiába fiatalabb vagy kisebbek, mint a mi gyermekünk.”

 

4. Tudd, mi a szereped!

Az ifjúsági sportegyesületeknek vannak fizetett alkalmazottai, de sokszor önkéntesek seregére támaszkodnak, ezek pedig főként szülőkből állnak. Akkor is bekapcsolódhatsz, ha teljesen kezdő vagy.

 

“Kezdő szinten nincs szükség rengeteg speciális ismeretre” – mondta a szakember. “Legyél pozitív, támogasd a gyerekeket, és tegyél meg mindent azért, hogy jól érezzék magukat!”

 

Ehhez ismerned kell, hogy milyen szereped van a klub közösségében, különben félresikerülhet a jó szándék is. Ne vállalj többet, mint amennyit teljesíteni tudsz! A gyerekek számítanak arra, hogy minden rendben zajlik, ebben pedig neked is van szereped.

 

5. Legyél kíváncsi és támogató!

Ha elvégezted a házifeladatot és kiválasztottál egy olyan klubot, ahol szülőként is jól érzed magad, és a gyerekek is szívesen tagjai, akkor itt az ideje, hogy megbízz ebben a döntésben és elköteleződj a klub mellett. Szánj időd rá, hogy megértsd, mire törekszik a program!

 

Emellett azonban az egyesület más tagjainak és ez edzőknek is így kell tenniük.

 

„A szülőknek nem szabad úgy érezniük, hogy nem tehetnek fel kérdéseket vagy nem beszélgethetnek egy edzővel. Ha olyan helyen jársz, ahol senkit sem szabad kérdezgetni, az valószínűleg nem megfelelő program ”- mondta Frank.

 

Fontos, hogy megértsük, hová vezet a program. Fotó: unsplash.com

Ne feledd, ez csak egy játék, aminek szórakoztatónak kell lennie. Nem a győzelmekről és a vereségekről, a gólokról és a gólpasszokról szól, különösen nem az U8 – U10 szintjén. Remélhetőleg gyerekeid megtanulják szeretni a játékot, életre szóló barátokat és emlékeket szereznek, és fontos tanulságokat visznek magukkal.

 

Forrás: admkids.com

Borítókép: HockeySkillsTraining.com