5 tipp, hogy gyereked ne keseredjen el, ha hibázik

Hiába minden erőfeszítés, soha nem leszünk tökéletesek, és ez kortól független igazság. De nem is cél, hogy gyermekeink tökéletes sportolók legyenek: ha nem követnek el hibákat, akkor nem kell kihívásokkal megküzdeniük, ezek nélkül pedig nem tudnak fejlődni.

A hibák a versenysportok természetes velejárói. Lehet ez egy rossz passz, egy kihagyott helyzet vagy a sorsdöntő gól elrontása. Szülőként nem akadályozhatjuk meg, hogy ezek a hibák megtörténjenek, de megtaníthatjuk gyerekeinket arra, hogy kezelni tudják csalódásaikat és tovább lépjenek. Íme öt fontos tipp és lecke, ami segít ebben!

1. A győzelem nem minden

Bruce Kracke, edző, sportapa és a Positive Coaching Alliance tagja azt tanácsolja a szülőknek és edzőtársainak, hogy teremtsenek olyan körülményeket, melyek elősegítik a tanulást, ahelyett hogy félelmet és szorongást szülnének.

„Az edzések kultúráján múlik minden” – mondta a szakember. „Egy állandó versengést kívánó környezetben a gyerekek lefagynak, idegessé válnak, és nem tudnak gondolkodni.”

2. Csak legyints rá!

A gyerekek pontosan tudják, mikor hibáznak, és ilyenkor felnéznek a lelátóra vagy az edzőre egy olyan pillantással, ami azt mondja: „Nem hiszem el, hogy ezt csináltam.” Nagyon fontos, ilyenkor hogy reagálunk. Legyintsünk egyet, hogy ő is érezze, hogy nem számít, ami történt!

Fotó: Tom Martineau/BayToday

3. Önbizalom, nem gőg!

Senki sem szereti az okostojásokat, akik mindent tudnak és mindenbe beleszólnak. Tanítsd meg a gyerekedet arra, hogy mi a különbség az önbizalom és a nagyképűség között! Előbbi egy csodálatra méltó tulajdonság, ami szuperül fog jönni egy hibázás után is.

4. Legyél te a legnagyobb rajongó!

Ez nem azt jelenti, hogy minden meccsre kürttel kell kimenned és hatalmas molinóra írnod fel a nevét. De azt igen, hogy ott legyél és támogasd, akkor is, amikor hibázik vagy akár jégre sem kerül. Legyél megértő, és ha nagy mérkőzést buknak el, viseld el azt a néhány szúrós pillantást és ajtócsapkodást! Ez egy természetes reakció, ne vedd a szívedre! Várd ki, hogy megnyugodjon, és aztán beszélj vele! Emlékeztesd azokra a dolgokra, amiket jól csinált és ösztönözd rá, hogy beszéljen a hibáiról és arról, hogy mit tanult belőlük!

Fotó: Tony Baldasaro

5. Aktívan és proaktívan

John Wooden, minden idők egyik legeredményesebb kosárlabda edzője szerint általában az a csapat győz, aki többet hibázik. Furcsán hangzik? Szerintünk nem. Aki hibázik, az azt jelenti, hogy kockáztat. Ez a kockázat nem mindig térül meg, de van, amikor igen. Biztasd arra a gyereked, hogy vállalja a rizikót és legyen proaktív! Ahogy Mike Ditka mondta: „a siker nem állandó és a kudarc sem végleges.” Tanítsd meg, hogy lépjen ki a komfortzónájából!

Forrás: kidssportspsychology.com