5 módszer, amivel motiválhatod a kis hokisokat

Több utánpótlásedző is beszámolt arról, hogy a gyerekek máshol járnak edzés közben, nehezen koncentrálnak és motiválatlanabbak, mint máskor. Ez pedig teljesen érthető, maga a pandémia is elég lenne a mentális túlterheltséghez, az iskolák bezárása pedig rátesz még egy lapáttal. Hoztunk néhány tippet, amikkel segíthetünk gyermekeinknek motiváltnak maradni.

1. Alakítsatok ki rutint!

Ha kevesebbet mozdulunk ki és egy újfajta „normálissal” kell szembenéznünk, nehéz produktívnak maradni, és ez a gyerekekre is igaz! Ha sikerül egy újfajta struktúrát, rutin felépítenünk, könnyebben maradnak motiváltak és szívesebben mennek majd edzésre is egy otthon töltött nap után. Hétvégén pedig osszuk be az időt a házi feladatok, a házimunka, a játék és a sporttal kapcsolatos foglalkozások között! A barátokkal való találkozók helyett pedig szervezzünk családi programokat!

2. Segíts nekik célokat kitűzni!

Forrás: Modern Marketing Blog

Az úgynevezett „SMART” célokat elsősorban a közgazdaságban szokták használni, de az élet más területein is hasznosak lehetnek. A mozaikszó a konkrét, mérhető, elérhető, releváns, időhöz köthető angol megfelelőiből áll (specific, measurable, achievable, relevant, time bound). Ha mindegyik szempontot figyelembe vesszük, olyan célokat tűzhetünk ki, melyek kisebb részfeladatokra is felbonthatók, így beépíthetjük a heti rutinba is elérésüket. Heti cél lehet például lefutni 20 km-et vagy csinálni 100 felülést, de a tanulás során is bevethetjük a SMART célkitűzéseket, ha például gyermekünk vizsgára készül vagy nagyobb tananyagot kell megtanulnia.

3. Hagyd, hogy mások is inspirálják!

Ha a belső motivációnk épp elakadt, jól jön a külső segítség, szülőként viszont van, hogy az ellenkezőjét érjük el – főleg kamasz gyerekeinknél – mint amit szeretnénk. A közösségi médián keresztül azonban rengeteg motiváló, illetve a hokival kapcsolatos tartalom elérhető. Biztosan vannak olyan Youtuberek, akiket gyerekünk követ, de mi is ajánlhatunk neki néhányat a minőségi csatornák közül:

  • Coach Pavel Barber how-to videói és ütőkezelési tanácsai Youtube-on és Instagramon
  • Sean Walker hokis videói és tanácsai Instagramon
  • A Global Hockey Academy Instagram fiókja, ahol többek között korcsolyázással kapcsolatos tippeket oszt meg
  • A Stretch Hockey, szintén Instagramon, a jó lövésekért és passzokért

4. A csapat ereje

Az osztálytársak és a csapattársak is szuper motivációt nyújthatnak, amikor egyedül nem tudjuk rávenni magunkat, hogy produktívak legyünk. Szervezzünk programokat velük online! Próbáljatok ki különböző kihívásokat, rendezzetek versenyeket! A csapatszellem és a versengés jó hajtóerő.

5. Próbáljatok ki valami újat!

Néha az a legjobb motiváció, ha kilépünk a komfortzónánkból. Bátorítsd a gyerekeket, hogy kezdjenek el egy új tevékenységet, tanuljanak online valami újat, vagy vegyék elő régi hangszerüket és játszanak rajta! Ha van kert, próbáljatok ki új kültéri sportokat, de az is elég lehet, ha egy-egy táncmozdulatot tanultok meg – lehet, hogy itt az ideje TikTok fiókot csinálni? Nincsenek jó és rossz ötletek, a lényeg, hogy érezzétek jól magatokat!

Forrás: flipgive.com