4 tipp U12-eseknek a több gólért

Az elit jégkorongosok legjobb góllövői valószínűleg könnyen meg tudják válaszolni azt a kérdést, hogy „hol” kell lenniük ahhoz, hogy gólt szerezzenek. Az egyszerű válasz: a lehető legközelebb az ellenfél hálójához. Ez azonban csak egy kérdés a sok közül: mikor kell mozdulni, miért hatékonyak bizonyos taktikák, kire kell odafigyelni, mi a cél, és persze, hogyan kell belőni a gólt. Ken Martel segít választ találni ezekre.

Az USA ADM egyik vezetője elsősorban az U12-es korosztálynak hasznos bevált szokásokat és jó stratégiákat hozott el nekünk, melyek segíthetnek előnyre szert tenni és bejuttatni a korongot a hálóba.

Szökni akarsz?

Az ellenfél védőjétől való távolodás mindig jó kezdet. Martel szerint érdemes már ebben a korban figyelmet fordítani arra, hogyan rázhatsz le valakit, aki rádtapadt. Gyors és kreatív korcsolyázással!

Kreatív és gyors korcsolyázással lerázhatod az ellenfelet. Gerhard Crous I Unsplash

„Hajlamosak vagyunk lustán játszani, de ha egy vonalban haladsz előre, akkor nagyon könnyű kivédeni a támadásodat” – magyarázta Martel. „Ami lehetővé teszi a szökést, azok a hirtelen megállások, elindulások és irányváltások kombinációja, ez pedig nagyon sok munkával jár. Keményen kell dolgoznod azért, hogy legyen helyed támadni.”

Használd a tested

Minden sportnak része egyfajta művészet: pont annyira feszegetni a szabályokat, hogy még ne büntessenek meg érte. A látszólag véletlen érintkezések rendszeresek a fociban és a kosárlabdában is, ezeket pedig mind a védő, mind a támadó előnyére fordíthatja.

A jégkorongban sincs ez másképp. Vannak finom módszerek, amikkel lerázhatod a védőket anélkül, hogy büntetést kapnál.

„U12-es korban elkezdhetjük megtanítani a gyerekeknek, hogyan használják ki a lehetőségeiket. Nem maga az érintkezés a fontos, hanem az, hogy észrevedd, hogy ha egy csapattársad fedez téged, akkor nem érdemes a pozícióért harcolni. A korongért viszont igen.”

Hagyd, hogy a csapattársaid segítsenek

Még egy jó tipp, attól még, hogy azt gondolod, készen állsz egy passz fogadására, nem biztos, hogy ez így is van. Ha egy csapattársad nem tudja átadni a korongot, amikor jó gólszerző pozícióban vagy, akkor hiába vagy abban.

„Nem elég, ha a háló közelébe férkőzöl és aztán azt üzened a társadnak, hogy passzolhat, ha nem veszed észre, hogy áll közöttetek két védő” – magyarázta Martel. „Ki kell lépned az árnyékukból és elébe menned a korongnak, ahhoz, hogy fogadni tudd a passzt.”

Ebben pedig kritikus fontosságú a jégtudatosság és az időzítés.

Nyitott a korong útja a passzoláshoz? Markus Spiske I Unsplash

„Lát téged a csapattársad? Te jól látod őt? Az, hogy senki nincs a közvetlen közeledben, nem jelenti azt, hogy szabad vagy. Törekedj arra, hogy nyitott legyen köztetek a korong útja!” – mondta a szakember. „És itt jön képbe az időzítés: amikor mozdulsz, figyel rád a csapattársad?”

Szabadon a kezek

Szintén kritikus megtalálni azokat a helyzeteket, amikor úgy tűnik, hogy nem tudsz szabadon mozogni, mégis meg tudod szerezni a korongot. Ha a kezed és az ütőd szabad, de a testedet blokkolják, az sokkal jobb felállás, mint fordítva.

„Meg kell tanulnia a gyerekeknek, hogyan tehetik szabaddá a kezüket és az ütőjüket még akkor is, amikor közvetlen közelükben áll egy ellenfelük. Milyen testhelyzet segít ebben? Hogyan mozduljak, hogy a csapattársam lássa, hogy az ütőm szabad? Olyan ez, mintha már akkor védenéd a korongot, mielőtt nálad lenne. A tested az ellenfél és az ütő között kell tartanod, és minden erőddel megpróbálni szabadon tartani a kezeidet, hogy fogadni tudd a korongot. Ha ezt meg tudod tenni, és továbbpasszolsz, már azzal sokat segíthetsz a csapatnak.”

Martel kiemelte, hogy ahogy a játékosok idősebbek lesznek és fejlődnek, egyre bonyolultabb gólszerzési stratégiákat sajátítanak majd el. Ebben a korban azonban még elég, ha a felsoroltakra koncentrálunk.

Forrás: admkids.com