4 tipp a fejlődéshez Anders Lee-től

A New York Islanders kapitánya, Anders Lee későn érő típus volt. 2003-ban kezdte sportolói karrierjét, a 2017-2018-as szezonban pedig 40 góllal szerzett messzire elérő hírnevet. Egyetlen NHL szezon alatt! A 29 éves minnesotai négy tippet hozott a fiatal játékosok számára, melyek a fejlődésben segítik őket.

 

1. Sportoló legyél, ne csak hokis!

Lee fiatalként kiváló hátvéd volt. Gimiben futballozott és jégkorongozott, egyetemen pedig a baseball csapatban is megállta a helyét.

 

„Nem terveztem feladni a futballt a hokiért” – mesélte Lee, aki eljátszott az első osztályú csapatokhoz való csatlakozás gondolatával, mielőtt a jégkorong mellett döntött. „Utolsó évben senki nem akarná otthagyni a futballcsapatot, főleg nem a hátvéd pozíciót. Rengetegszer érhettem labdába, nagyon szerettem, és nem akartam feladni.”

 

„Visszatekintve azt hiszem, az lett volna a legjobb, ha a baseballt tovább űzöm” – tette hozzá. „Akkoriban úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsam a jégen, csak erre kell koncentrálnom. De ha most visszamehetnék, másképp csinálnám, imádom a baseballt, játszhattam volna többet!”

 

Fotó: The Athletic

A futballcsapatban Lee megtanulta, hogyan kell olvasni az ellenfelekben és hogyan reagáljon gyorsan a mozdulataikra. Emellett fejlődött az általános mozgása és testtartása, valamint az állóképessége, ezek mind nagyon jó alapot adnak más sportokhoz is.

 

„Tudom, hogy nehéz többféle sportot űzni, de szerintem érdemes” – mondta az admkids magazinnak. „Ha van rá lehetőséged, hogy középiskola alatt többet is kipróbálj, nagy előnyöket szerezhetsz.”

 

Bízz a folyamatban és ne félj hibázni!

„Kezdetben nem igazán kerültem be a válogatott csapatokba” – emlékezett vissza Lee. „Elég későn érő típus voltam, nem voltam „első körös”. Nem mondom, hogy nehéz karrierutam volt, mert nem. Volt, ahova bekerültem, és jól is játszottam, de mindig voltak gyengeségeim.”

 

Fotó: Wikipédia

A fizikai munkabírás és fejlődés egy dolog, sok időt kell tölteni a jégen és az edzőteremben, de Lee szerint sokkal nehezebb önbizalmat találni és nyitottnak lenni. „Amikor gyerekként az összes barátodat beválasztják a jobb csapatokba, és téged nem, az nem könnyű. De ez egyike azoknak a pillanatoknak, amikor meg kell bízni a folyamatban és tovább kell dolgozni, pozitívnak kell maradni. A dolgok előbb-utóbb a helyükre kerülnek. Ismerd meg önmagad és tudd, hányadán állsz. Bízz magadban!”

 

3. Pihenj, de mindig a jövőbe nézz!

Lee arra buzdítja a gyerekeket, hogy minden szezon után tartsanak szünetet. Ha készen állnak a visszatérésre, gondolják át a teljesítményüket, és tervezzék meg céljaikat az új évadra.

 

„Nagyon fontos a mentális egészség, és hogy fejben megtervezd, hogy merre tovább. De szünetre is szükséged van, hogy eltávolodhass a játéktól! Így, amikor visszatérsz, rájössz, mennyire szereted csinálni. Ha nem szállsz ki néha, mókuskerékké, munkává válhat az egész.”

 

4. Fejlődés offszezonban

A legtöbben azonban képtelenek sarokba vágni az ütőt offszezon alatt. Lee szerint nem árthat egy kis szárazföldi edzés, ilyenkor lehet dolgozni a gyengeségeinket, pontosítani a lövéseinket, erősíteni a lábmunkát, stb.

 

„Ezeket mindig megtettem, nem kellett hozzá kimennem a pályára, hogy gyakoroljak, sem a szüleim, sem a csapat vagy az edző nem kell ilyenkor a fejlődéshez. Van, amit egyedül is meg tudsz csinálni. Fogj egy vödröt, és lődd bele a korongokat! Vagy korcsolyázz görkorcsolyával az utcában! Én régen kólásdobozokat akasztottam egy üres kapura, és ezekre céloztam. Persze a szüleim nem örültek, ha véletlenül a házat találtam el…”

 

Lee szerint végső soron rajtad múlik, hogyan fejlődsz, a te felelősséged, hogy dolgozz és szórakozz is. Végülis, te akarod elérni a céljaidat. Csak rajtad múlik, mit teszel meg ezért!

 

Forrás: .admkids.com