4 terület, amiben van hova fejlődnie az ifjúsági jégkorongnak

Az ifjúsági  jégkorongozás sokunk számára életre szóló élmény volt annak idején, és mindig is valami olyan lesz, amit gyermekkorunk részeként őrzünk.

De ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek jégkorongélménye tökéletes. Törekednünk kell a folyamatos fejlődésre és változásra, ahogy az élet minden területén, úgy a sportban is. A jégkorong sem kivétel. Mindig azon kell dolgoznunk, hogy a jövő generációi számára még jobb legyen hokizni.

De milyen területeken javíthatnánk az ifjúsági jégkorongot? A teljesség igénye nélkül, négy olyan dolgot hoztunk, melyek fejlesztésével élvezetesebbé tehetjük a jégkorongot gyermekeink számára.

1. Biztonságosabb felszerelés

Amikor a gyermekeinkről van szó, nincs fontosabb annál, mint a biztonságuk, a jégen és azon kívül. A jégkorong egy rendkívül gyors játék, ami sajnos váratlan sérülésekhez is vezethet.

A jégkorong-felszerelések hosszú utat tettek meg azóta, hogy mi ütöttük a korongot gyermekkorunkban. Mégis mindig van fejlődési lehetőség. Az agyrázkódás továbbra is a leggyakoribb és egyike a veszélyesebb sérüléseknek, amiket a gyerekek játék közben elszenvedhetnek. A jelenlegi sisakok jók, de ha bármilyen módon tovább lehetne csökkenteni az agyrázkódás esélyét, minden szülő hálás lenne.

Egy agyrázkódás súlyos hosszú távú következményekkel járhat, és befolyásolhatja a gyermek fejlődését. Ráadásul a legmagabiztosabb korcsolyázóknak is csak egy hátraesés vagy egy kósza bot vagy korong kell és máris kész a baj.

Az agyrázkódások mellett gyakoriak a térdsérülések, vállsérülések és csuklósérülések is. Tudjuk, hogy már most is nehéz ennyi felszereléssel megtanulni korcsolyázni, és nem akarunk még többet rájuk aggatni. A technológia segítségével azonban képesek lehetünk úgy fejleszteni a védőruházatot, hogy kényelmesebb és biztonságosabb legyen, így jobb élményt biztosítson gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

2. Inkluzivitás

Az utóbbi években a jégkorong valóban minden társadalmi réteg számára megnyitotta kapuit. Nagyobb arányban vesznek részt a lányok a sportban, mint valaha! De ami a versenysportot illeti, még mindig nagyrészt a férfiak uralják, különösen a magasabb szinteken.

Az egyenlőség a jégkorongban nagyon is szükséges dolog. És ez nemcsak a nemekre vonatkozik, hanem a faji hovatartozásra, vallásra, szexuális orientációra és társadalmi-gazdasági háttérre is. Hiába nézi mindenki a jégkorongot, ha még 2024-ben is csak néhány embertípus játssza.

Hogyan tudnánk lebontani az akadályokat a fiataljaink elől? Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Emlékeznünk kell arra, hogy a gyerekek napjainkban máshogy fejlődnek, mint mi annak idején. Jobban befolyásolja őket az internet és a közösségi média. Nem könnyű világban nőnek fel.

A jégkorong menekülés lehet a fiataloknak és remek lehetőséget nyújt a szocializálódásra és a kapcsolatépítésre. Emellett lehetőséget adhat a gyerekeknek, hogy növeljék önbizalmukat és vezetői készségeiket. Minden gyereket ösztönöznünk kell, hogy részt vegyen valamilyen csapatsportban. Ez az egyik elengedhetetlen része a gyermekkornak, és mindenkinek elérhetőnek kellene lennie.

3. A szülők edukálása

Ez egy fontos téma. De mit is jelent pontosan? Jelentheti akár azt, hogy a szülők megtanulják, hogyan viselkedjenek a lelátón, de akár azt, hogyan biztathatják gyermeküket, vagy hogyan kommunikáljanak az edzőkkel. A lényeg az, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs arról, hogyan segítheti gyermekét abban, hogy kiteljesedjen a sportban, ez pedig tanulható és érdemes is lenne megtanulni.

4. Alacsonyabb költségek

Ez az utolsó pont közvetlenül kapcsolódik az inkluzivitáshoz. Egyszerűen fogalmazva: a sport és a felszerelés költsége sok családnak túl drága. Emellett pedig a sok többletköltség, amit táborokra, üzemanyagra, a városon kívüli tornákra költünk, egy kisebb vagyon. Sokan egyszerűen nem engedhetik meg mindezt maguknak.

Ha növelni akarjuk a játék népszerűségét, és minden gyermeket be akarunk vonni, akkor csökkenteni kell a költségeket. Más csapatsportokkal ellentétben, mint amilyen a foci vagy a kosárlabda, a jégkorong valóban csak bizonyos társadalmi rétegek számára elérhető.

De hogyan csökkenthetnénk a költségeket? Ez nem könnyű feladat, különösen, amikor magas a kereslet a jégkorong iránt. Építsünk több jégpályát, hogy olcsóbb legyen a jégidő? Készítsünk olcsóbb felszereléseket? Vagy kérjünk több önkéntes órát a szülőktől és a közösségtől? Ha a jégkorongot mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni, akkor új módszereket kell találnunk a költségek csökkentésére, különben a fiatalok jelentős része soha nem fogja megtapasztalni, milyen csodálatos is ez a sport.

Forrás: timturkhockey.com