4 fontos tudnivaló U10-es hokisok szüleinek

Chris Wells egykori hokijátékosként és egy divízió I-es női program vezetőedzőjeként teljes mértékben tisztában van vele, mekkora elkötelezettség jégkorongozni. Három gyermek – két lány és egy fiú – apukájaként pedig még közelebbről ismeri az ifjúsági sportok veszélyeit és előnyeit. A három forrásból származó tapasztalatait kombinálva igazán hasznos tanácsokat tud adni az U10-es játékosok és szüleik számára. Az admkids.com cikkében ezeket foglalta össze négy pontban.

 

Készségfejlesztés

Wells 1991-92-ben, utolsó egyetemi évében, kiemelkedő játékosa volt a St. Lawrence Egyetemnek. 36 pontot szerzett a szezonban, ideértve a győztes gólt is, ami az NCCA bajnoksághoz vezető elődöntő mérkőzést zárta. 1999-ben a férfi jégkorong-válogatott segédedzőjeként tért vissza az egyetemre, majd 2008-ban átvette a női program vezetését. Az elmúlt évtizedben háromszor is az NCCA bajnokságig juttatta a csapatot.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen készségeket hiányol leginkább az egyetemi csapatba érkező játékosoktól, egyetlen szóval válaszolt: a korcsolyázást.

 

Az amerikai fejlesztési modell egyik alapköve ez, különösen az U10-es korosztályban: óriási hangsúlyt fektetnek a fiatalok korcsolyázási technikájának tökéletesítésére. Az ide vezető utat azonban nem szabad munkaként felfogni. A készségek fejlesztésének legjobb módja ebben a korban a szórakozás és a sokszínű sporttevékenység.

 

A 10 év alatti gyerekek számára nagyon fontos, hogy élvezzék a játékot! Fotó: pexels.com

 Az egyensúly a kulcs

A válasz arra, hogy kell-e a gyerekeknek több sportot is űznie: igen, igen, igen! Nemcsak jó alapokat ad egy későbbi sportkarrierhez, hanem a kiégést és a sérüléseket is segít elkerülni. Nem véletlenül van annyi játékos a válogatottakban, aki többféle sportot is űz! Wells szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek már fiatalon megtalálják az egyensúlyt, hogy ezt a képességet majd felnőttként is hasznosítani tudják.

 

 „Mindannyiunknak szükségünk van egy kiegyensúlyozott életre” – mondta Wells. „Ha megmutatjuk gyerekeinknek, hogyan tudjuk ezt elérni, felnőttként még ügyesebbek lesznek benne, és ők is továbbadják ezt a tudást családjuknak.”

 

Ne állj az útjukba!

Egy 10 év körüli gyerek szülei hajlamosak lehetnek alaposan kielemezni csemetéjük játékát, esetleg túlterhelni őt visszajelzéseikkel, még ha jó szándék is vezéreli őket. Wells tanácsa a szülőknek, hogy inkább maradjanak a háttérben. „Hagyd, hogy a gyerekek élvezzék a sportot úgy, ahogy éppen megy nekik. Amikor vége az edzésnek, öleld meg őket, és csak akkor beszélj a játékról, ha ezt ők kezdeményezik!”

 

Támogasd a háttérből a gyerekeket! Fotó: pexels.com

Élj a pillanatnak!

Az ifjúsági jégkorongban rejlő lehetőségek, valamint a különböző korosztályok és csapatok közötti váltások könnyen eltérítik a szülőket attól, ami éppen most történik a gyerekükkel. „Sok család elfelejti kiélvezni a jelent, ha mindig a jövőbe néz, és a lehetőségeket kutatja” – hívta fel a figyelmet Wells erre a csapdára. „A tét természetesen egyre nagyobb lesz, ahogy gyerekeink is nőnek. Az U10-es korosztálynál azonban még élhetünk tisztán a játék örömének. Az idő így is túl gyorsan halad, nem kell még nekünk is siettetni. Élvezd ki a pillanatot!”

 

Forrás: admkids.com