13 furcsa és meglepő tény a hokiról

Mindent imádunk, ami a hokival kapcsolatos és ez alól nem lehetnek kivételek ezek a szokatlan tények sem: vajon sikerül velük téged is meglepni?

 

1. Még a kezdetek kezdetén nemes egyszerűséggel fagyott bika ürüléket használtak korongnak. Fúj.

 

2. A korongokat ma is lefagyasztják játék előtt: így előzik meg, hogy pattogjanak a jégen.

3. Egy amerikai testvérpárhoz köthető a polip-dobálás tradíciója: az 1952-es Stanley Kupáért folytatott harc során a halárus Pete és Jerry Cusimano dobta az első nyolckarút a jégre. Akkoriban a kupa megszerzéséért nyolc mérkőzést kellett megnyerni. A Detroit csapata győzött és azóta is a jó szerencse jelképe náluk a polip.

 

4. A Pittsburgi Pingvinek csapatnak egy időben élő pingvin volt a kabalaállatuk. Slapshot Pete-nek hívták.

5. Az 1942-es Stanley Kupa megszerzése után a Montreal csapata kocsiba pattant, betették a kupát a csomagtartóba és elindultak bulizni. Amikor defektet kaptak, a kerékcsere idejére kivették a kupát és jól ott is hagyták az út szélén. Szerencsére még mindig ott volt, amikor jóval később rájöttek erre és visszamentek érte.

 

6. A Stanley Kupát elnyerő csapat minden egyes tagja megkapja a kupát egy napra. Elterjedt a szokás, hogy étellel töltik meg és esznek belőle. Eddig ezek a dolgok fordultak meg a kupában: müzli, húsgolyók, csirkeszárnyak és fagylalt.

 

7. 1914-ig a bírók a jégre helyezték a korongot a két játékos fél közé a játék kezdetén. Ez a módszer rengeteg sérüléssel járt így megváltoztatták a szabályokat és saját testi épségük védelmében a bírók ma már bedobják a korongot.

 

8. A Stanley Kupa korántsem tökéletes: több mint 20 elírás van benne, többek között Bostont Bqstqn-nak, a Toronto Maple Leafs nevét pedig Leaes – nek írja.

9. Ha egy csapatnak mind a két kapusa lesérül, a szabályzat szerint bárki átveheti a pozíciójukat – még a közönség egy tagja is!

 

10. Volt egy idő, amikor szabályzat szerint a csapatvezetőnek folyamatosan a pályán kellett lennie.

 

11. Játék közben a kapus nem mehet át a piros vonalon sem koronggal, sem anélkül.

 

12. Az NHL első szabadtéri játéka 1991-ben, Las Vegasban volt. A játék vége felé hirtelen egy szöcske-invázió vette kezdetét: rovarok százai ugráltak be a jégre. Ha ez nem lett volna elég az utolsó 5 percben rengeteg légy is csatlakozott hozzájuk.

13. 1995 márciusában az NHL kénytelen volt lemondani egy meccset az eső miatt: a San José cápáinak stadionját ugyanis elöntötte a kiáradó folyó. Ez volt az egyetlen olyan alkalom, hogy az NHL lemondott egy meccset az eső miatt.

 

Forrás: https://www.cbc.ca/