10 tipp a nyári unalom legyőzéséhez

Nyári táborok, szárazföldi edzések, mini bajnokságok – rengeteg strukturált szórakozási lehetőség áll a gyerekek és szülők előtt az iskola befejezése után. És egyik sem túl pénztárcabarát. Van azonban néhány teljesen ingyenes ötletünk, amivel lefoglalhatod a kicsiket a nyári szünidőben!

1. Menjetek el a helyi könyvtárba!

Még ha gyermeked nem is nagy olvasó, a könyvtár akkor is remek hely néhány nyári nap eltöltésére. Jó eséllyel a hozzád legközelebb eső is számos izgalmas programot szervez, melyek közül soknak nem sok köze van az olvasáshoz – lehetnek ezek bábelőadások, művészeti programok vagy akár főzőbemutatók. Ha pedig gyermeked szereti a könyveket bújni, az még jobb! A legtöbb könyvtárban ingyen lehet olvasgatni.

2. Kutakodjatok a helyi termelői piacon!

A termelői piac remek hely egy hétvégi délután eltöltéséhez, mert azon kevés bevásárlási lehetőség közé tartozik, ahol nem kell kényelmetlenül érezned magad, ha sokáig ott vagy, mégsem veszel semmit. Sétáljatok körbe, nézegessétek az árukat, kóstoljatok meg néhány dolgot és mutass jó példát gyermekeidnek, hogy megtanulják, miért fontos helyi, friss ételeket enni! Ha pedig még bolhapiacra is betévedtek, garantált, hogy nem fognak unatkozni a kicsik.

A piac izgalmas hely! Fotó: Annie Spratt I Unsplash

3. Figyeld a múzeumokat!

Sok múzeum kínál egynapos programokat, rövidebb műsorokat a nyári hétköznapokon, ezek egy része pedig ingyenes, vagy legalábbis nem kerül nagy összegbe. Kövesd a weboldalukat, hátha rábukkansz egy kézműves foglalkozásra!

4. Irány a park! De nem a legközelebbi!

A ház melletti parkot valószínűleg annyira tartják izgalmasnak a gyerekek, mint nézni, ahogy szárad a festék. De mi a helyzet azzal, amihez egy picit sétálni kell? Vagy, ami a nagyi háza mellett van? Törj ki a megszokott rutinból és fedezzetek fel egy új zöldterületet! A parkok rengeteg lehetőséget nyújtanak és teljesen ingyenesek.

Már néhány új játék is lefoglalja a porontyokat. Fotó: Kelly Sikkema I Unsplash

5. Csillagnézés profin

Rákerestél már, hogy milyen lehetőségeitek vannak a környéken a csillagok megfigyelésére? Ha nem, meg fogsz lepődni: valószínűleg találsz egy-két amatőr csillagászati csoportot, vagy egy közeli obszervatóriumot, esetleg egyetemet, ami szervez ingyenes csillagnéző programokat. Csatlakozz a csillagász közösséghez és irány az égbolt! Ne felejtsd otthon a plédet!

6. Geocachingre fel!

Ha te még nem is hallottál a geocachingről, a gyermeked, korától függően, lehet, hogy már igen. Ez a szórakoztató kincsvadászat évek óta divat, különösen a tizenévesek körében, hiszen jól kell tudni használni a GPS-koordinátákat. Erre azóta már vannak persze alkalmazások. Keressetek közösen kincseket és hagyjatok hátra szívmelengető meglepetéseket a következő családnak!

Fotó: Martin Lostak I Unpslash

7. Önkénteskedjetek!

A nyár tökéletes időszak arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket, hogy önkénteskedni jó! Nem csak ingyenes program és rengeteg lehetőség, de még szórakoztató is, ha olyan területet választasz, ami közel áll a gyerekek szívéhez. Besegíthetnek egy menhelyen, dolgozhatnak közösségi konyhán, vagy meglátogathatnak idős embereket. Emellett számos szervezet kínál nyári programokat az önkéntesek számára.

8. Főzzetek közösen!

Ha gyermeked már abban a korban van, hogy ügyesen el tudja látni magát, itt az idő, hogy kicsit több időt töltsön a konyhában! Részt vehet egy főzőtanfolyamon, de a szülőktől is megtanulhat néhány egyszerűbb fogást – igen, csokis kekszet is süthettek, hogy még ellenállhatatlanabb legyen a végeredmény! Nagyszerű időtöltés, miközben szuper készségeket szereznek a gyerekek, amiknek hasznát veszik majd később is.

Fotó: Annie Spratt I Unsplash

9. Figyeld a közösségi eseményeket!

Hol a legaktívabb a helyi közösség? Lépj be csoportokba, kérdezgess ismerősöket és menjetek el a következő közös programra! Biztosan találsz néhány lelkes anyukát és apukát, akik szívesen szerveznek pikniket, kertmozit vagy közös festést a gyerekeknek.

10. Készíts edzéstervet!

Nem telhet el a nyár sport nélkül, főleg, ha gyermeked a jégkorong szerelmese, és hiányzik neki a mozgás. Írjátok be a naptárba, melyik nap mennyi mozgást terveztek! Az ütemterv elkészítése is lehet szórakoztató, a megvalósítás okozta sikerélmény pedig remek hajtóerő. Online is elérhetőek tervek, amiket átalakíthattok. Fontos, hogy gyermeked aktív maradjon, hogy ne kelljen küzdenie kedvenc sportjával szeptemberben!

Forrás: activekids.com