10 karácsonyi játék gyerekeknek

Nagyon fontos, hogy a gyerekek (és a felnőttek) ne punnyadjanak a kanapén egész karácsonyi szünet alatt. Néhány hét elég ahhoz, hogy a fizikai és a mentális egészségünk is sérüljön, ha egyáltalán nem mozgunk, az erőnlétünkről nem is beszélve. Hoztunk néhány ötletet, amivel átmozgathatjátok a kicsiket testileg és szellemileg egyaránt!

Karácsonyi játékok

1. A Mikulás rénszarvasai

Készíts kártyákat és mindegyikre írj rá egy-egy rénszarvasnevet! A modern Mikulás-kultúrában használatos nevek például az Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas és Rudolf.

A játékosok álljanak fel egymás mellé északi sarknak kikiáltott vonalon. A gyerekek kiválaszthatnak maguknak egy-egy rénszarvasnevet. Egyikőjük legyen a Mikulás!

Fotó: iStockPhoto

A Mikulás feláll a rénszarvasokkal szemben és szólítja valamelyik rénszarvast. Mindenki, aki ezt a nevet választotta magának átfut a szoba vagy játszótér másik oldalára, a Mikulás pedig megpróbálja őket elkapni. Akit sikerül, az középen marad a Mikulással, és segít neki megfogni a többieket.

2. A télapó útja

A játékosok körbeülnek. Az első játékos elkezdi a mondókát: „Karácsony estéjén a Télapóval utazom, és magammal viszek egy …” Neki egy A betűs tárgyat kell mondania, a következő játékosnak pedig hozzá kell tenni a mondathoz egy B betűset, de úgy, hogy az előző játékos tárgyát is elmondja, és így tovább. Ha több, mint 26 játékos van, kezdjétek újra A betűvel a kört.

Példa:

„Karácsony estéjén a Télapóval utazom, és magammal viszek egy almát.”

„Karácsony estéjén a Télapóval utazom, és magammal viszek egy almát és egy babát.”

„Karácsony estéjén a Télapóval utazom, és magammal viszek egy almát, egy babát és egy cicát.”

3. Találgatós

Találd ki hány cukorka van a befőttesüvegben! Írják fel a gyerekek a nevüket egy papírra a tippjükkel együtt. Tegyétek mindegyik papírt egy borítékba. Attól függően, hogy mi a találgatás tárgya, akár maga a befőttesüveg is lehet a fődíj! A győztes természetesen kinyithatja az üveget és tartalmát megoszthatja tartalmát a többiekkel. Felnőttek is beszállhatnak a találgatásba!

4. Hideg-meleg karácsonyi köntösben

- Rejts el egy karácsonyi díszt

- Egy gyerek próbálja megtalálni a tárgyat

- A többiek irányítják: ahogy közeledik a tárgyhoz, egyre „melegebb” lesz

- Ha távolodik a tárgytól, akkor pedig hidegebb

5. Karácsonyi memóriajáték

Kellékek: 18 tárgy egy dobozban

Első verzió: Mutasd meg a gyerekeknek a dobozban lévő tárgyakat. Vegyél ki a dobozból néhányat, úgy, hogy ne lássák, mik azok, majd mutasd meg újra a dobozt. Aki leggyorsabban megmondja, mi hiányzik, az nyer!

Második verzió, nagyobb gyerekeknek: Tedd a tárgyakat egy tálcára és takard le. Fedd fel őket a gyerekek előtt 20-30 másodpercig, majd vidd ki a tálcát a helyiségből. A gyerekeknek le kell írniuk az összes tárgyat, amire csak emlékeznek, mielőtt azt kiáltod: STOP! A legtöbb helyes választ adó nyer!

6. Melyik dal?

Hallgassatok karácsonyi dalokat! Aki leghamarabb felismeri, éppen melyik szól, az kap egy pontot!

7. Melyik dal? #2

Kellékek: Ceruza és papír

- Írj fel néhány papírcetlire egy-egy karácsonyi dalt

- Oszd két csapatra a gyerekeket!

- Az első csapatból egy játékos húzzon a cetlik közül, és mutassa meg neked, mit húzott, de a többieknek ne áruljátok el!

- Próbálja meg lerajzolni, miről szól a dal!

- Ha a csapata kitalálja a rajzból a dal címét, mielőtt lejár az idő, kapnak két pontot.

- Ha nem találják ki adott idő alatt, akkor a másik csapat tippelhet egyet. Ha jól tippelnek, akkor kapnak egy pontot, a másik csapat pedig veszít egyet.

8. Ki vagyok?

Készíts cetliket karácsonyi szereplők neveivel: lehet rajtuk Mikulás, manó, rénszarvas, Télanyó, karácsonyfa, mókus, stb.

Mindenki hátára rögzíts egy-egy cetlit. A gyerekeknek ki kell találniuk, ki került a hátukra, úgy, hogy kérdéseket tesznek fel egymásnak, amikre csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni!

9. Ajándékbontás!

Készíts kisebb ajándékcsomagokat. A gyerekek üljenek körbe a földön, és a zene ütemére adják körbe az első dobozt. Amikor a zene leáll, az, akinek éppen a kezében van a doboz, nekiállhat kicsomagolni. Amikor azonban a zene újra elindul, tovább kell adnia. Aki az utolsó darab csomagolópapírt szedi le, az kapja az ajándékot! Játszhattok több kört, több ajándékkal, vagy megoszthatjátok a nyereményt (például cukorkákat) egymással.

Fotó: Rex

10. Mikulás mondja…

Ismeritek a Simon mondja nevű játékot? Bújtassátok karácsonyi köntösbe! A gyerekek szorgos manók, akik engedelmesen teljesítik a Mikulás kéréseit. A vezető manó középre áll és utasításokat ad a többieknek, amiket azonban csak akkor kell megcsinálniuk, ha a mondat elé teszi: a „Mikulás mondja.”

„A Mikulás mondja, guggolj le!” – és minden gyerek leguggol, aki nem, az kiesik.

„Tapsolj hármat!” – nem a Mikulás mondta, így aki tapsol, az kiesik.

Forrás: kidactivities.net