V. rész – Kapura lövés

jégkorong alapok

 

Sok hokis álma, hogy olyan erősen és pontosan tudjon kapura lőni, ahogy a tévében látta a profiktól. Emiatt gyakran abba a hibába esnek a kis jégkorongozó-növendékek, hogy túl fiatalon próbálkoznak a pattintott lövéssel, miközben még a húzott, vagy a fonáklövést sem tanulták meg. Fontos a lépcsőzetesség: előbb az alapvető technikát kell elsajátítani, hogy később teljes körűen lehessen gyakorolni a nehezebb, komoly erőkifejtést igénylő mozdulatsorokat. A lövések esetében ez a húzott lövés. A lövéseket ugyancsak szárazon érdemes elkezdeni tanulni, ám ehhez a korongvezetésnél említett eszközökön kívül szükség van egy műanyag vagy plexi lőpadra, amelyen megfelelően csúsztatható a normál korong, valamint egy szabványméretű hokikapura. A golyót és a hagyományos szárazföldi játékszereket itt nem tudjuk használni. A kapu mögé érdemes hálót helyezni, nehogy a füvet nyíró szomszéd legyen az első, aki leteszteli a lövésed erejét. Az emelvény vagy a korcsolya ugyanúgy ajánlott.

 

A húzott lövés a beállásnál kezdődik: alapállásban, a kapunak oldalt kell felsorakozni, úgy, hogy a felső kéz legyen közelebb a kapuhoz. A távolság akkora legyen, amekkorát képes áthidalni az a korong, amit ellősz. Idővel egyre messzebb merészkedhetsz a kaputól, sőt, felfüggeszthetsz a felső kapuvasra különféle célpontokat (vizespalackot, teniszlabdát, drága porcelántányérokat… oké, utóbbit ne), lehetőleg olyan helyekre, ahol a kapusok is lyukat szoktak hagyni (pl. az úgynevezett five hole [öt lyuk] egyikében: a kapus lábai között, a két alsó, valamint a két felső saroknál). A korong legyen az ütő tollának tenyeres oldalán, miután hátrahúztad a kaputól távolabbi (külső) lábad vonala mögé. A pakk a toll sarkánál legyen, és majd a lövés közben fog előregördülni az elejéig. Boríts rá a korongra, a felső kezeddel az ütőt fogd a nyél végén, az alsó kezeddel pedig nagyjából vállszélességnyi távolságra (flexes ütőnél a jelölésen), szorítsd meg mindkét kezeddel, és a súlypontodat helyezd külső lábadra. A fejed végig a célpont felé nézzen, a korongvezetésnél említett okokból. Ha elképzelsz (vagy felrajzolsz) magad előtt egy egyenes vonalat, amely összeköti a korongot a célponttal, próbáld azon húzni a pakkot (ehhez némi csuklóforgatás is szükséges). Húzás közben az ütő mozgásával összhangban helyezd át a súlypontodat a belső lábadra, a vállaidat pedig fordítsd úgy, hogy a mellkasod a kapu felé nézzen. Ahogy a neve is mutatja, ez húzott lövés, tehát nem elég az alsó karral tolni, a felsővel is húznod kell az ütőt nagyjából a mellkas magasságáig, és el kell vezetned a tested előtt. Ahhoz, hogy a vonalon tartsd a korongot, húzás közben kicsit hátra kell majd borítanod az ütőt, ezzel mintegy a pakk alá kanalazva. Eleinte laposan kivitelezzük a lövést, így amint teheted, boríts rá újra, a lövés végeztével pedig vezesd ki a mozdulatot, mutass az ütővel a korong irányába. Az alsó karod ekkor legyen előrenyújtva, a felső pedig úgy hajlítva, hogy a könyököd mellkas-magasságban legyen melletted, oldalra kitartva (mintha hátrakönyökölnél). A súlypont áthelyezése és a kapu felé fordulás rendkívül fontos ahhoz, hogy megfelelő ereje legyen a lövésnek, ugyanis ekkor nemcsak a karod és a vállad adja a lökést, hanem az egész tested. Később, amikor már emeled a korongot, annyit kell tenned, hogy jobban alákanalazol a korongnak, és később vezeted ki a lövést (tovább marad az ütőn a korong). Ha majd kicsit erősödsz, és flexes (ez az ütőknél a rugalmasság mértékegysége) ütőd lesz, kipróbálhatod, hogy ha húzás közben magad előtt egy kicsit lenyomod az ütő tollát, jobban kirúgja magát a flex, és erősebb lesz a lövés. A jégen, mozgás közben annyi a legfontosabb különbség, hogy a kapuval szemben csúszva, a belső lábat a másiknál kicsit előrébb helyezve, de a korongot ugyanúgy hátraengedve indul a lövés, és a mozdulatsor közben, a vállak előrefordulásával párhuzamosan, a lövő mozdulat kiegyensúlyozásához kell hátraemelni a külső lábat.

 

A videón a fiúk az előbb említett pattintott lövést alkalmazzák, amely a kapáslövés után a második legerősebb lövésfajta, de ezt szigorúan csak a magasabb korosztályokban szabad elkezdeni, a kezdőknek nem ajánljuk. Ekkor a korong nem az ütőről indul, hanem a két lábbal együtt egy egyenlő oldalú háromszög felső csúcsát alkotja, az ütőt pedig az alsó kar oldalára, kb. mellkas-magasságig felhúzva kell elindítani. A súlypont áthelyezése ugyanúgy történik, mint a húzott lövésnél, az ütőt pedig nagy erővel kell lendíteni, hogy a korong előtt lecsapódjon a jégre a tolla, így a flex jobban kirúgja magát, és erősebben találja el a toll a pakkot. A lövést követően ugyanúgy a korong után kell mutatni, tehát ki kell vezetni. Ehhez a lövésfajtához sok gyakorlás kell (a húzott után még be kell gyakorolni a csukló- és a csapott csuklólövéseket), nagy pontosság és nagy erő, szóval egyelőre csak nézegesd, de ne próbáld ki, amíg az edződ meg nem engedi.

 

Ám a jó hokis nemcsak a toll tenyeres oldalával tudja ellőni a korongot! Hiszen a fonáklövés megtanulása is szükséges a jégkorongozóvá váláshoz. A mozdulatok kivitelezése hasonló a tenyeres oldallal történő, húzott kapura lövéshez, de erről talán majd egy kicsit később ejtünk szót.

 

Mik a leggyakoribb hibák?

  • A ráborítás hiánya. Ha elfelejted a felső csuklóddal forgatni az ütőt, nem fogsz tudni ráborítani a korongra, így az könnyebben lecsúszik a tollról, vagy az ellenfél könnyebben elveszi tőled. Legyen laza a csukló!
  • Lent van a fej. Ha lövés közben is a korongot bűvölöd a tekinteteddel, nem lesz elég időd a pályán a gondolkodásra, továbbá lelövöd az égről a felhőket. Fent a fej, és figyeld a célpontot!
  • A szorítás hiánya az alsó kézzel, a húzás hiánya a felső karral. Korongvezetés közben az alsó kezeddel kicsit lazábban kell tartanod az ütőt, de lövésnél és passznál erősen meg kell szorítanod, különben kifordul a kezedből, és a lövés gyenge, pontatlan lesz. A felső könyöküket sokan leszorítják a testük mellé a lövés végén, ami korlátozza a lövés erejét és pontosságát. Emeld a könyöködet mellkas-magasságig, és könyökölj hátra nagy erővel!
  • Egyenes testtartás, a súlypont-áthelyezés hiánya. A megfelelő testtartás és a súlypontod áthelyezése abban segít, hogy erőt tegyél a lövésbe. Ha csak a karjaidat és a vállaidat használod a lövéshez, sokkal gyengébb lesz, mint szeretnéd.