Táplálkozási tippek jégkorongozók számára

A táplálkozás minden sportoló, így a jégkorongozók hosszú távú sikere szempontjából is fontos. Az alábbiakban olyan tippeket osztunk meg, amelyek segítenek a játékosoknak az egészségük megőrzésében.

Szénhidrátok

A szénhidrátok energiát biztosítanak a jégkorongozóknak az intenzív edzések során. Az intenzív mozgás során az izmok glikogénraktárai (ahol a szénhidrátok tárolódnak) kiürülnek. A megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása segíti a sportolókat abban, hogy gyorsabban és hosszabb ideig tudjanak teljesíteni.

Ezenkívül a szénhidrátok az agy elsődleges energiaforrásai is. Amikor szénhidrátot fogyasztunk, az kisebb cukormolekulákra, glükózra bomlik. A szénhidrátból származó glükóz energiát ad, hogy motiváltak és aktívak legyünk.

Példák szénhidrátokat tartalmazó ételekre:
 – teljes kiőrlésű gabonák, például kenyerek, müzliszeletek és barna rizs
 – hüvelyesek, például csicseriborsó és vörösbab
 – natúr/csokoládés tej, mandulatej és joghurt

Fehérje

A fehérjebevitel szintén fontos, hiszen hozzájárul a jégkorongozók állóképességéhez. A fehérje támogatja az izomszövet fejlődését és növekedését is. Fizikai megterhelés után segít aminosavakat építeni, amelyek helyreállítják az izmokat.

A fehérje erősíti a szervezet immunrendszerét is, fontos azonban, hogy túl sok belőle megterheli a gyomrot és sok időt vesz igénybe a megemésztésük.

Példák fehérjében gazdag ételekre:
 – sovány szárnyas húsok, hal és vörös hús
 – magvajak, kesudió, tojás, tej, joghurt és sajt

A növényi alapú fehérje szintén nagyszerű, mert rostot is tartalmaz. Ilyen például a tempeh, a kendermag és a szójatej.

Zsírok

A zsírok fontosak, mivel szigetelést és energiaraktárat biztosítanak a szervezet számára. A zsírok emellett hozzájárulnak az idegrendszer és a bőr egészségéhez is és segítik az izomregenerációt és a kisebb sérülések gyógyulását is.

Példák zsírokra:
 – omega-3 zsírsavakban gazdag lazac
 – olívaolaj
 – avokádó
 – lenmag
 – kókusztej

Igyekezz nem sok zsírt fogyasztani a mérkőzés előtt, mert a zsírok lassabban emésztődnek meg!

Vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok és ásványi anyagok segítenek felszabadítani azt az energiát, amelyet a tested üzemanyagként használ.

Példák vitaminokra és ásványi anyagokra:
 – magnézium
 – fluorid
 – D-vitamin

Ezeket a tápanyagokat az elfogyasztott ételekből vagy étrend-kiegészítőkből szerezheted be.

Hidratálás

A vízfogyasztás kulcsfontosságú a jégkorongozók számára. A megfelelő hidratáltság segít megelőzni a sérüléseket és fenntartani a csúcsteljesítményt.

A vízhiány tünetei a következők lehetnek:
 – fejfájás
 – hányinger
 – fáradtság

A sötét színű vizelet általában a kiszáradás jele!

Az étkezések időzítése

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Reggelre az alacsony glikogénszint miatt szükséges a megfelelő táplálék, hogy „beindítsd” a napot!

  • Reggelire fogyassz szénhidrátot, fehérjét és vizet.
  • Emellett próbálj meg edzés vagy mérkőzés előtt 2–3 órával étkezni.
  • A meccs során figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. Ha van szünet, fogyassz kis nassolnivalókat, például mazsolát vagy zellerdarabokat.
  • Edzés vagy mérkőzés után próbáld meg szénhidrátokkal feltölteni a szervezeted, hogy megelőzd az izomlázat és a sérüléseket.

Forrás: timturkhockey.com