Így készíts kiegyensúlyozott étrendet gyerekeknek
A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú, az élet minden szakaszában, de gyerekkorban különösen. Fontos a kicsik számára a kiegyensúlyozott étrend, hogy megfelelően táplálják fejlődő agyukat, izmaikat és testüket. Noha szükségleteik sok mindenben hasonlítanak a felnőttekéhez – ami a szénhidrátok, fehérjék és zsírok egyensúlyát illeti -, a mennyiségek eltérnek.
Segíts gyermekeidnek hozzájutni a szervezetük által megkívánt tápanyagokhoz Peggy Korody dietetikus segítségével!
A makrotápanyagok
A gyerekek étrendjében mindhárom makrotápanyagnak szerepelnie kell. Ezek a tápanyagok energiát, erőt és építőelemeket biztosítanak a növekedéshez.
Szénhidrátok: A szénhidrátban gazdag ételek biztosítják a gyerekeknek azt az energiát, amelyre szükségük van az egész napos rohanáshoz. Korody szerint a szénhidrátnak a gyermek táplálékfelvételének 50-65 százalékát kell kitennie.
Fehérje: A fehérjére a sejtek újjáépítéséhez van szükség, így különösen fontos a gyermekek számára. Étrendjüknek körülbelül 20 százalékát kell kitenniük.
Zsír: "Születés után körülbelül 2 éves korig testünknek extra zsírra van szüksége agyunk felépítéséhez. Ezért nem korlátozhatjuk a zsírbevitelt ebben a korcsoportban" - mondta Korody. A két évnél idősebb gyerekeknek azonban nem kell több zsír, mint a táplálékfogyasztásuk 30%-a, a telített zsírsavak megfelelő aránya pedig kevesebb mint 10%.
Gyerekbarát bevásárlólista
Rengeteg gyerekbarát étel közül választhatsz, melyek biztosítják, hogy gyermekeid minden létfontosságú tápanyagot megkapjanak. Íme, néhány alapvető élelmiszer minden makrotápanyag-csoporthoz:
Szénhidrátok: zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék
Fehérje: tej és tejtermékek, sovány húsok, hal és diófélék
Zsír: sovány hús, hal (elsősorban hidegvízi halak, mint amilyen a lazac, a tonhal és a makréla, melyek mindegyike gazdag omega-3-ban), tejtermékek és főzéshez használt olajok
Bár ezek az alapvető élelmiszerek minden gyermek számára fontosak, életkortól függ, hogy melyikből mekkora mennyiségre van szükségük. Korody táblázatban foglalta össze, pontosan milyen ételek és tápanyagok kellenek az egyes korosztályok számára a megfelelő fejlődéshez.
1-2 éves kor
Ételcsoport (alkalom/nap) | Étel | Mennyiség |
Tejtermék (2-3) | Tej
Sajt Joghurt |
0,6 dl
14 g 0,6 dl |
Fehérje (55-85 g) | Hús, hal
Száraz hüvelyes Tojás Mogyoróvaj |
14-28 g
főtt, 60 g 0,5-1 db 1 teáskanál |
Zöldségek (1) | Bármilyen zöldség | 2-3 evőkanál |
Friss gyümölcs (1) | Bármilyen gyümölcs
Gyümölcslé |
2-3 evőkanál
1-1,5 dl |
Kenyér és gabona (3-5)
(legalább a fele teljes) |
Kenyér
Főtt gabonafélék Száraz gabonafélék Tészta, rizs |
0,5 szelet
30-40 g 30-60 g 30-40 g |
Zsír | Vaj, margarin, olaj, salátaöntet, tejtermékek | Két éves korig nincs korlátozás |
3-5 éves kor
Ételcsoport (alkalom/nap) | Étel | Mennyiség |
Tejtermék (3) | Tej
Sajt Joghurt |
1,7 dl
40 g 0,6-1 dl |
Fehérje (110-170 g) | Hús, hal
Száraz hüvelyes Tojás Mogyoróvaj |
40-50 g
főtt, 60 g 1 db 2-3 evőkanál |
Zöldségek (1-2) | Bármilyen zöldség | 60 g |
Friss gyümölcs (1-2) | Bármilyen gyümölcs
Gyümölcslé |
60 g
1 dl |
Kenyér és gabona (3-5)
(legalább a fele teljes) |
Kenyér
Főtt gabonafélék Száraz gabonafélék Tészta, rizs |
0,5-1 szelet
40-60 g 60-90 g 40-60 g |
Zsír | Vaj, margarin, olaj, salátaöntet, tejtermékek | Kb. három teáskanál naponta |
6-10 éves kor
Ételcsoport (alkalom/nap) | Étel | Mennyiség |
Tejtermék (3) | Tej
Sajt Joghurt |
2 dl
14-28 g 1,5 – 2,5 dl |
Fehérje (170-220 g) | Hús, hal
Száraz hüvelyes Tojás Mogyoróvaj |
42-85 g
főtt, 120 g 1-2 db 1-2 teáskanál |
Zöldségek (1) | Bármilyen zöldség | 120 g |
Friss gyümölcs (2-3) | Bármilyen gyümölcs
Gyümölcslé |
120 g
2 - 2,5 dl |
Kenyér és gabona (3-5)
(legalább a fele teljes) |
Kenyér
Száraz gabonafélék Tészta, rizs |
1 szelet
40-90 g 40 g |
Zsír | Vaj, margarin, olaj, salátaöntet, tejtermékek | Korlátozandó Cél: kevesebb mint napi 3 teáskanál |