Így bátorítsd a csapattársaid

Lehet bármi fontosabb a csapatmunkánál és egymás támogatásánal egy csapatsportban? A jégkorongban a siker szinte mindig a teljes csapaton múlik, és azon, hogyan tudnak együtt dolgozni. Hiába van egy-két nagyon jó játékos a csapatban, hiszen nem lehetnek ők sem mindig a jégen, és még amikor ott is vannak, akkor sem elég, ha egyénileg jók. Ahhoz, hogy a csapat sikeres legyen, mindenkinek egy irányba kell haladnia és ugyanazokat a célokat követnie. Ehhez pedig pozitív energiák kellenek, és nem csak a jégen, hanem az öltözőben és a kispadon is. Nézzük meg, miért is olyan fontos mindig bátorítani a csapattársainkat!

Ez csak egy játék!

Amit sokszor elfelejtünk, pedig nagyon fontos, az az, hogy a nap végén ez is csak egy játék. A csapattársaink a barátaink és a családunk, és mindig azt kell nekik kívánnunk, hogy sikeresek legyenek a jégen és azon kívül is. Azzal, hogy bátorítjuk őket, miután eladtak egy korongot vagy kaptak egy gólt, sokat segíthetünk nekik visszaszerezni az önbizalmukat, így kevesebbet fognak hibázni a jövőben, hiszen nem lesznek bizonytalanok. A hoki mentális sport is, és egy hátbaveregetés vagy egy kedves, bátorító szó hosszú távon nemcsak a társaidnak segít, hanem a saját vezetői készségeidet is építi. Ha valaha egy NHL csapatban ülnél a pálya szélén, ott sem hallanál negatív szavakat, ez biztos. A csapat igazi vezetői mindig pozitívak és bátorítóak!

Minden a szülőkkel kezdődik

Ahogyan a fiatal hokijátékosok életének oly sok más területén is, a szülők pozitív megerősítése és támogatása a sportban is meghatározó. Minden hokiszülőnek újra és újra el kellene olvasnia az első pontunkat: ez csak egy játék! Az, ahogyan reagálunk és beszélünk a gyermekeinkkel arról, mi történt a jégen, hatással van arra, hogyan fognak legközelebb viselkedni. Ha pozitívak maradunk egy rossz meccs vagy vereség után, az segíthet építeni az önbizalmukat, és megelőzheti, hogy negatív érzések alakuljanak ki bennük a játék iránt. Végülis az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, az az, hogy jól érzik-e magukat a jégen! Ha nem, valószínű, hogy el kell gondolkodnunk azon, hogy mennyi nyomást helyezünk rájuk játék előtt, közben és után.

A negativitás negativitást szül

Volt már rá valaha jó okod, hogy rossz szavakkal illesd a csapattársaid vagy ujjal mutogass rájuk? Kíváncsiak lennénk rá! A mondás szerint a negativitás negativitást szül, ami azt jelenti, hogy elég egyetlen negatív megjegyzés, és előbb-utóbb az egész csapat rosszul fogja érezni magát. Ha dühös vagy, vegyél egy mély levegőt. Ha frusztrált vagy, valószínű, hogy a többiek is azok. Az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy kritizálják őket, miközben az egész csapat önbizalma a szakadék szélén billeg. Meg fogsz lepődni, hogy egy kis bátorítás milyen gyorsan megváltoztathatja a hangulatot. Ha pozitív és támogató a hangulat, a játékosok nem rágódnak a már megtörtént dolgokon, hanem arra koncentrálnak, hogyan lehetnek jobbak a jövőben.

Ne hibáztasd a kapust!

Erre jól emlékszem gyerekkoromból! Gyakran a kapusok vállára nehezedik a vereség terhe, sokszor egyszerűen csak azért, mert több gólt kaptak, mint a másik kapus. Ez egy olyan pozíció, amelyre könnyű ráfogni a vereséget: ő az utolsó védelmi vonal. De ahogy egyetlen játékos sem felelős a csapat győzelméért, úgy egyetlen játékos (vagy kapus) sem felelős a csapat vereségéért sem. Együtt nyerünk és együtt veszítünk. Ha egy kapus könnyű gólt kap, akkor is bátorítsd! Emlékeztesd azokra a lövésekre, amiket kivédett!. Egyetlen játékost sem szabad hibáztatni a csapat vereségéért, de különösen nem egy olyat, aki egy olyan pozícióban játszik, amiben a hokisok 95%-a soha nem tenné.

Az aranyszabály

Minden visszavezethető egy aranyszabályhoz, a hokiban, a sportban és az életben is: bánj másokkal úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. Ennek számtalan változata van, de végső soron mindegyik ugyanazt mondja: gondolj bele, te hogy éreznéd magad a másik helyében, mielőtt reagálnál egy helyzetre! Szeretnéd, ha elítélnének vagy megaláznának egy hibáért, amit a jégen elkövettél? Valószínűleg nem. Mielőtt hagynád, hogy a haragod vagy a frusztrációd felülkerekedjen, szánj egy pillanatot arra, hogy elgondolkodj azon, hogyan érezhetik magukat a csapattársaid. Ez olyan, mintha belerúgnál a barátodba, amikor már amúgy is a földön fekszik. Az NHL-ben annyi nagyszerű játékos volt, akire felnéztünk, nemcsak a tehetségük miatt, hanem azért is, mert vezetők voltak a jégen és azon kívül is. Gondolod, hogy Steve Yzerman, Joe Sakic vagy Sidney Crosby valaha is kiátkozta volna csapattársait egy hiba miatt? Biztos, hogy nem. Egy nagyszerű játékos nagyszerű vezető is, és sokszor belőlük lesznek az igazán nagy kapitányok. Persze, gólokat lőni lenyűgöző és fontos, de a társaid felemelése olyan dolog, amelyből az egész csapat profitál.

Forrás: timturkhockey.com