Geocaching: kempingezés, extrákkal

A geocaching körülbelül 10 évvel ezelőtt vált népszerűvé, mint interaktív szabadtéri hobbi. Ma világszerte becslések szerint 1,3 millió geoláda található, csak Budapest környékén több mint 2000. Törjétek meg a megszokott délutáni túrákat, és próbáljátok ki a geocachinget a következő kempingezés során!

A keresők GPS-t használva vesznek részt a szabadtéri kincskeresésben. A megadott koordináták követésével eljutnak a rejtett tartályokhoz, amelyeket cache-eknek neveznek. Számos oka van annak, hogy ez az egyszerű játék miért tökéletes kaland a következő kempingezésedhez:

  • Családi tevékenység, amely bevonja a gyerekeket és felnőtteket is
  • Ösztönzi a szabadtéri mozgást
  • Térképolvasási készségeket tanít
  • Költséghatékony (valójában majdnem ingyenes)
  • Bárhol a világon végezhető
  • Segít új emberek, helyek és dolgok felfedezésében

Hogyan működik?

Regisztrálj a Geocaching.com-on és töltsd le az alkalmazást! A telefonod GPS-e segítségével elvezet a közeli geoládákhoz, vagyis egy-egy lezárt tartályhoz, ahol kincs és egy napló található, amit alá szokás írni és dátummal ellátni. Majd válasszatok ki egy kincset a geoládából és cseréljétek ki valami más apróságra, mielőtt visszatennétek a dobozt az eredeti helyére.

Kik játszhatnak?

A geocaching minden korosztály számára élvezetes, de különösen nagyszerű tevékenység családok számára. A legtöbb kemping hegyekben vagy erdőkben fekszik, így könnyen találhattok geoládákat a közelben.

Lépésről lépésre: útmutató az első kincskereséshez

  1. Regisztrálj: Regisztrálj egy ingyenes fiókra a weboldalon. Ha már úton vagy, töltsd le az alkalmazást a kezdéshez. Az ingyenes verziót is kipróbálhatod, mielőtt megvásárolnád a prémiumot.
  2. Készülj fel: Csak néhány egyszerű eszközre van szükséged, melyek valószínűleg már rendelkezésedre is állnak:
    • A legfontosabb eszköz egy GPS-szel ellátott eszköz vagy telefon.
    • Válassz ki néhány kis tárgyat, amit kicserélhetsz a talált kincsekre. Ez egy környezetbarát módja annak, hogy újrahasznosítsd a ház körül talált apróságokat!
    • Jegyzetfüzet! Néhány játékos papíralapú naplókat használ a találatok nyomon követésére, így szükséged lesz egy ceruzára és jegyzetfüzetre. Ha nem akarsz papírra írni, elektronikus naplót is rögzíthetsz az online geocaching fiókodban.
  3. Tervezd meg a kalandot: Először foglald le a kempinget, és nézd meg, van-e a közelben geoláda! Miután beírtad a koordinátákat az oldalra vagy az alkalmazásba, megtalálod a láda méretét, a megtalálás nehézségi szintjét és a terep leírását. Ezek az információk segítenek abban, hogy szórakoztató és sikeres legyen a kincskeresés.
  4. Öltözz megfelelően: Ha komoly geocacher szeretnél lenni, viselj teljes terepszín öltözetet, hogy elkerüld, hogy kifigyeljenek más túrázók, akik nem geocacher-ek! Ha ennyire azért nem szeretnéd komolyan venni a feladatot, elég ha egy strapabíró cipőt és hosszú nadrágot veszel fel, a biztonságos túrázáshoz.

 

Sok sikert az első nyomozáshoz!

Forrás: activekids.com