Érkezz stílusosan: Van helye az öltönynek az ifjúsági jégkorongban?

Mindannyian láttuk már kedvenc NHL-játékosainkat, amint elegáns, rájuk szabott öltönyben érkeznek a mérkőzésekre. Az NHL-csapatok többségének van hivatalos öltözködési szabályzata, a mérkőzések előttre és utánra is. De miért? A magyarázat szerint az elegáns öltözködés a pályán kívül professzionalizmust sugall. Bár ez igaz lehet, van értelme ebben is másolni a profikat és arra kényszeríteni a gyerekeinket, hogy formális öltözetbe bújjanak egy-egy kisebb jégkorongmeccs előtt?

Miért viselnek öltönyt az NHL-játékosok? 

Hokirajongó-emlékezet óta öltönyben érkeznek az NHL-játékosok a mérkőzésekre. Ez a hagyomány valóban a professzionalizmus látszatát volt hivatott erősíteni. Hogy számít-e vagy sem a jégen, azt nem tudjuk, de ha a világ legjobb ligájában akarsz játszani, bizonyos szabályokat be kell tartanod.

Szükséges lenne az öltöny? Valószínűleg nem. A tradíciók nagy része az „így csináltuk mindig” gondolkodásmódra épül, és a hokiban sokszor érvényesül ez a mentalitás. Más ligák, mint az NBA és az NFL, nem rendelkeznek ilyen szigorú öltözködési szabályokkal, és játékosaikat különböző stílusú ruhákban, akár farmerekben is láthatjuk.

Másrészt viszont érthető, hogy a profi jégkorongozóknak érdemes professzionálisnak kinézniük. Ez jó példát mutat a fiatal játékosoknak, és korán kialakítja bennük a sport és a csapat iránti tiszteletet. Az öltöny, meccs előtt egyfajta katonai egyenruhához hasonlítható. Mondhatjuk, hogy a csapatmez formális változata, ami azt hivatott jelezni, hogy senki sem fontosabb a csapatban a másiknál.

Érdemes átvenni a hagyományt az ifjúsági jégkorongban?

Ez egy érdekes kérdés. Szülőként tudjuk, milyen nehéz összekészülni egy hokimeccsre, hát még ha öltönyt kellene adnunk a gyerekekre! A legtöbb gyerek számára az öltöny meleg és kényelmetlen, és nem valószínű, hogy szívesen viselnék meccs előtt. Arról nem is beszélve, milyen nehéz kibújni belőle, hogy felvehessék a felszerelésüket, majd újra visszavenni a meccs után.

Egy másik szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, az az öltönyök ára. A hoki már önmagában is egy drága sport. A felszerelések, tornák, díjak - nem olcsó végigcsinálni egy hokiszezont. A hoki mindig is a középosztálybeli és jómódú háztartások sportja volt. Most, hogy olcsóbb felszereléseket és alacsonyabb részvételi díjakat kínálunk, van értelme arra kényszeríteni az alacsonyabb jövedelmű családokat, hogy minden gyereküknek öltönyt vegyenek?

Végső soron a csapat öltözködési szabályzata a csapat edzőjének a döntése. Szeretné, hogy a professzionalizmus már ilyen korán kialakuljon? Vagy inkább abban hisz, hogy a gyerekek maradjanak gyerekek?

Van dresszkód a női hokisok számára? 

Az utóbbi években jelentős növekedés tapasztalható a lányok hokijának népszerűségében. Bár hihetetlen, hogy végre ledőlnek a két nem között a falak, ez okoz némi kényelmetlenséget a jégkorong íratlan szabályai körül. Sajnos sok ilyen szabály csak fiúkra vagy férfiakra lett kitalálva.

A vegyes csapatoknál a legtöbb edző nem alkalmaz formális öltözködési szabályt. Általában a gyerekeknek megegyező melegítőt vagy sportfelszerelést biztosítanak. Ha a fiúknak öltönyt kellene viselniük, az edző elvárná a lányoktól, hogy ruhát viseljenek? Vagy ők is öltönyt? Azt gondoljuk, hogy érdemes olyan szabályokat alkalmaznunk, amit az egész csapat követhet.

Te mit gondolsz?

Forrás: timturkhockey.com